Intresserad av att studera utomlands?

Hör gärna av dig med frågor till institutionens internationella koordinator på exchange@psychology.su.se

 

Utbyte via Psykologiska institutionens avtal

Psykologiska institutionen har avtal via Erasmus+ med ett flertal universitet i Europa.

 

Utbyte via nätverket Civis

Via nätverket Civis har studenter möjlighet att söka till utbyte i Europa. Erasmusregler gäller för utbytet. Följande universitet ingår i nätverket:

 

Ansökan om utbytesplatser genom centrala avtal och nätverk (utbyte utanför Europa)

Se information på www.su.se.

 

Minor Fields Studies (MFS)

Minor Field Studies (MFS) är ett Sidafinansierat stipendium som syftar till finansiering av utlandsvistelse i samband med examensuppsats med anknytning till ett utvecklingsland. Finansieringen är tänkt att täcka kostnader för en datainsamling som sker under 8-10 veckor. Du som skall skriva examensuppsats på grund- eller avancerad nivå, inklusive psykologexamensuppsats, och är intresserad av att göra ditt uppsatsarbete i samarbete med en institution/organisation i ett utvecklingsland kan söka detta stipendium.

Läs mer om MFS. Via länken hittar du information om aktuella informationstillfällen och utlysnngar.

MFS-inspiration

Bli inspirerad av den personliga videon som Tobias Landström gjorde när han åkte till Colombia för att samla data till sin psykologexamensuppsats genom ett MFS-stipendium våren 2018.

 

 

 

Intresserad av praktik utomlands?

Det finns olika möjligheter till praktik utomlands.

 

Fler frågor?

Om du är intresserad eller har frågor kring detta kan du kontakta vår internationella koordinator:

Avvikande telefon- och mottagningstider

Från och med måndag 17 augusti erbjuder vi återigen samtal på plats på institutionen vissa dagar och fortsätter också erbjuda samtal via telefon eller Zoom.

Du bokar tid online i vårt bokningssystem. Var noga med att välja på förstasidan om du vill komma på samtal på plats på institutionen eller ha tid via telefon/Zoom.

Internationell koordinator

Rut Kaliebsdottir
Rum C215, Frescati Hagväg 8, plan 2
Boka tid online
Mail: exchange@psychology.su.se
Telefon: 08-16 3897

 

Reseberättelser

Denise Winroth, student på Allmänt masterprogram i psykologi, åkte på utbyte till Leuven, Belgien:

Leuven, Belgien. Foto: Denise Winroth

Jag hade turen att få åka på utbyte i en termin i ett land som jag aldrig hade varit i, och kanske inte åkt till annars. Av den anledningen var det särskilt spännande att få uppleva utbytet i Leuven, en liten och väldigt mysig stad i Belgien. Första intrycket av Leuven var ett betryggande lugn. Efter många års erfarenhet av att vara på resande fot kändes Leuven som en trygg, säker och lugn plats. Ingen kulturkrock alls. Trots mina okunskaper i språket kan många engelska och kommunikationen var inte alls ett problem. Trots detta valde jag att ändå försöka lära mig språket!

Bryggeribesök, Stella Artois. Foto: Denise Winroth

Förutom att lära sig språket finns det många sätt att uppleva den belgiska kulturen. Utöver deras öl, choklad och våfflor så är staden en blandning av mycket historia, kultur och en mångfald av studenter som bara kan upplevas på plats. Universitetet anordnar ett flertal frivilliga aktiviteter, som var en chans till att lära känna staden bättre, men också ett sätt att träffa nya människor. I början av utbytet blev det många intryck, och möten. Det kan bli lite överväldigande med att lära känna universitetet, klasskamrater och staden allt i ett. Men det var även spännande och jag hade tur som väldigt tidigt skapade flera bestående vänskapsband. Att resa runt i landet och till närliggande länder var också en stor del av det som förgyllde utbytet. 

Eiffeltornet, Paris. Foto: Denise Winroth

När det gäller utbildningen skiljer den sig väldigt mycket från den i Sverige. För att få likvärdiga poäng för terminen läser man omkring sju kurser istället för fyra kurser. Betygskriterierna var även mycket hårdare och undervisningen sker dagligen i stora föreläsningssalar med ett mer traditionellt förhållningssätt. Därav blev undervisningen mer intensiv än jag är van vid, och jag blev tvungen till att anpassa mig till deras sätt att undervisa. I efterhand kan jag dock säga att utmaningarna under utbytet var det jag lärde mig mest av. I det stora hela utvecklades jag på ett personligt plan, träffade vänner för livet, samt blev en erfarenhet rikare. Jag skulle utan tvekan åka på utbyte igen och tycker att alla som får chansen att åka på utbyte ska ta den!
 

 

 

 

Tre studenter på en stor sandstrand med blå himmel i bakgrunden
Foto: Nora Helmy

Nora Helmy, student på Allmänt masterprogram i psykologi:

"Att åka på utbyte är något jag alltid velat göra och när tillfället att åka till en av mina favoritstäder, Köpenhamn, dök upp var det ett enkelt beslut. Att vara på utbyte är både spännande och stundvis påfrestande men när all byråkrati är på plats är det bara att luta sig tillbaka och njuta av alla nya människor, platser och situationer.

Första veckorna pluggade jag bara danska. Jag skulle nästan säga att det är avgörande att man försöker lära sig så mycket av språket och kulturen som möjligt, för att få ut så mycket som möjligt av den stad man befinner sig i. En annan viktigt fördel med att plugga språk intensivt, är att man lär känna många nya människor på ett avslappnat och lärorikt sätt.

Vi hade turen i Köpenhamn att ha varsin mentor som tog hand om oss och som fanns där vid frågor eller så. Exempelvis gick jag och min mentor en lång runda på Campus innan och hittade alla salar, matsalen och campusbokhandeln, det bidrog jättemycket till att man kände sig trygg de första dagarna. Sedan anordnade mentorerna alla typer aktiviteter under terminen vilket ytterligare förenklade mötet med nya människor och skapandet av nya långvariga kompisrelationer.

Undervisningen var väldigt lik den hemma i Sverige, förutom vissa formaliakrav som uppfattades som något annorlunda. Lärarna verkade väldigt vana vid utbyteselever och var alltid hjälpsamma. Framförallt var det möjligheten att vara i ett nytt land, lära sig ett nytt språk och träffa fantastiska nya människor som gör att jag skulle rekommendera ALLA att åka på utbytestermin! "