Arkiv. © Vangelis Thomaidis

Arkivering av uppsats

Den av examinator godkända uppsatsen arkiveras i pappersformat på institutionen men bör också arkiveras elektroniskt i DiVA.

För arkivering i pappersformat inlämnas den godkända slutversionen på studentexpeditionen senast 14 dagar efter slutseminariet.

Sedan HT 2005 ska godkända examensuppsatser normalt arkiveras i det elektroniska systemet DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet). DIVA är en för hela Norden gemensam databas med uppsatser och avhandlingar och är allmänt tillgänglig på Internet. För att kunna registrera din uppsats krävs att du har ett universitetskonto.

Skapa pdf-dokument av din uppsats

För att själv kunna lägga in den godkända slutversionen i DiVA måste du först skapa en pdf-version av uppsatsen.

  • Om du har en Windows-dator behöver du kanske ett särskilt program för att konvertera ditt ordbehandlingsdokument till pdf-format. Saknar du ett sådant men ändå vill prova hemma kan du söka på internet efter ett lämpligt program för ändamålet, exempelvis DOPDF.
  • Har du en Mac-dator så väljer du Arkiv -> Skriv ut... (File -> Print...). Klicka på knappen Spara som PDF. Namnge filen och tryck på Spara.

I DiVA ser det ut som att man kan ladda upp flera filer, om du t ex har bilagor eller tabeller i separata filer. Men det bästa är om du samlar allting i samma dokument innan du skapar din pdf-fil.

Glöm inte att gå igenom pdf-dokumentet och kontrollera att allting är i sin ordning med sidbrytningar mm.

Registrera i DiVA

Nu är det dags att lägga in uppsatsen i DIVA.

 

Gå till adressen http://su.diva-portal.org/login och logga in med ditt universitetskonto.

Instruktioner och hjälp hittar du genom att peka på symbolen ”?”.

Några fält erbjuder möjlighet att formatera innehållet med fetstil, kursiv stil, exponent, index osv.

Javascript måste vara aktiverat i webbläsaren.

Gick det bra? Tyvärr kan du inte omedelbart se resultatet av ditt arbete. Först ska studentexpeditionen granska och godkänna inmatningen för publicering innan det blir tillgängligt i DiVA för dig och allmänheten.