Innehåll

Athena

Athena-puff, orange med olivkvist

Athena är Stockholms universitets nya lärplattform. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din sajt automatiskt genom att registrera dig på kursen*. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial, inlämningsuppgifter; du får påminnelser om aktiviteter på kursen och kan kommunicera med kurskamrater och lärare.

* Ett par av våra kurser är lite administrativt krångliga och där ber vi dig om hjälp att bli medlem på rätt Athena-sajt, men det märker du om du ska börja på en sådan kurs...

I sammanhanget kan vi passa på att nämna att institutionens uttalade policy är att inte kopiera upp handouts på papper, utan du hittar allt sådant material i Athena.

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du bör ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store.

Hjälp att komma igång med Athena som student hittar du i Serviceportalen.

Mer information om Athena, inklusive vanliga frågor och svar (FAQ)

Athena students guide (English) (3618 Kb) (in English) (PDF)

Athena, inloggning

Datorsalar

Sedan 1980-talet har institutionen hållit med datorsal för studenterna. För att få tillgång till våra nuvarande datorsalar, U12 och U13, på Frescati Hagväg 8, plan 1, krävs att du är registrerad på en kurs hos oss, att du har en inpasseringskod till salarna samt ett universitetskonto för att kunna logga in på datorerna. För utskrift krävs dessutom ett Universitetskort.

  1. Inpasseringskod får du på studentexpeditionen i samband med registrering (eller senare). Koden gäller max en termin i taget. Sprid den inte till obehöriga, tack!
  2. Universitetskonto aktiverar du via webben på www.su.se/aktivera
  3. Universitetskort kan du beställa samtidigt som du aktiverar universitetskontot. Den kombinerade kopiatorn/skrivaren, Printomat, finns på plan 1, utanför datorsalarna.

Du kan även skriva ut från din egen bärbara dator, och du kan skanna dokument och maila dem till din studentepostadress utan kostnad. Läs mer under Utskrifter längre ner på sidan.

IT-avdelningen, som är systemansvariga för salarna, erbjuder inte någon egen lagringslösning för de dokument du arbetar med i datorsalarna. I stället uppmanas du att använda en egen lagringslösning, såsom till exempel ett USB-minne eller någon webbaserad molntjänst (Box, Dropbox, Google Drive, OneDrive som ingår i Microsofts Office 365, Apples iCloud eller liknande). Har du bara ett fåtal mindre dokument kan du kanske maila dem till dig själv. Du sparar alltså först ditt dokument lokalt på den dator du arbetar på och sedan lägger du upp det "i molnet" och sedan tar du bort det från den lokala datorn/disken.

(Det är numera Windows-baserade datorer i datorsalarna.)

Läs mer om datorsalar och skrivare på Stockholms universitet.

Egen dator

Utvecklingen går mot att fler och fler äger och har med sig en egen dator i undervisningen. Viss undervisning sker idag med datorstöd samtidigt som tillgången till datorsalar krymper. Institutionen har ett antal lånedatorer för dessa datorstödda undervisningstillfällen, men de räcker inte till en hel undervisningsgrupp, så om du har möjlighet rekommenderar vi att du tar med en egen dator vid dessa tillfällen.

Se även information om datorsalar, litteratursökning, program, trådlöst nätverk med mera på denna sida, om du vill få din egen dator att fungera så bra som möjligt för dina studier vid Psykologiska institutionen.

E-post

Med ditt Universitetskonto får du en studentepostadress, men den fungerar bara som ett alias till en adress som du kontrollerar/ändrar på kontohantering.su.se.

E-post som skickas från bland annat e-postlistor i Mondo (under avveckling) går automatiskt till studentadressen, men omdirigeras alltså till din egen e-postadress enligt ovan.

Kursspecifik kommunikation sker från och med HT 2018 direkt i Athena! Du kan välja att få e-postnotifiering vid händelser i Athena, men normalt ser du denna kommunikation bara när du är inloggad på webbsidan eller i mobilappen Itslearning.

Programikoner från Office 365
Programikoner från Office 365

Se gärna över möjligheten att hantera e-post, kalender och kontakter med hjälp av Microsoft Office 365. Du får t ex upp till 50 GB utrymme för din e-post och bilagor! Läs mer under Program nedan.

Fastreg

Fastreg användes under många år bland annat som en sorts lärplattform vid Psykologiska institutionen, men dessa funktioner hittar du från och med HT 2018 i Athena. Om du ser hänvisningar till Fastreg på våra hemsidor så avses alltså förmodligen Athena...

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet innebär bland annat att information alltid finns när vi behöver den (tillgänglighet), att vi kan lita på att den är korrekt och inte manipulerad eller förstörd (riktighet) och att endast behöriga personer får ta del av den (konfidentialitet). Stockholms universitets webbsidor går bland annat av denna anledning numera över det krypterade protokollet https, så att du ska veta att den information som du ser i webbläsaren är den som skickades från våra servrar.

Läs 10 informationssäkerhetstips för dig som student.

Itslearning

Lärplattformen Itslearning heter vid Stockholms universitet Athena, se ovan. Namnet lyser dock igenom här och där, inte minst genom att mobilappen fortfarande heter Itslearning.

Kontohantering

På sidan Kontohantering på Mitt universitet administrerar du ditt eget universitetskonto. Ett par viktiga exempel:

E-post: Med ditt universitetskonto får du en studentepostadress, men den fungerar bara som ett alias till en adress som du själv anger och som mailen omdirigeras till. Se menyalternativet "E-postlåda". Glöm inte att spara dina ändringar.

Trådlöst nätverk: Ställ in Eduroam på din dator/smartphone så får du automatisk internetåtkomst via wifi när du kommer till universitetet, men även på andra universitet/högskolor, järnvägsstationer, flygplatser mm. Information om eduroam hittar du under Anslut till eduroam på Mitt universitet och inloggningsuppgifter hittar du under Kontohantering (klicka på eduroam - Visa lösenord).

Kontohantering

Litteratursökning

Sökrutan på sub.su.se
Sökrutan på sub.su.se

I pdf-dokumentet Litteratursökning i PsycINFO och PubMed kan du läsa om hur du får tillgång till vetenskapliga artiklar med mera via Stockholms universitetsbibliotek.

Stockholms universitetsbibliotek, SUB.

Litteratursökning i PsycINFO och PubMed (462 Kb)  (Senast uppdaterat 2014, så varning för att alla detaljer kanske inte stämmer längre.)

Mina studier

Mina studier kommer du åt via Mitt universitet och ger dig tillgång till information om dig själv i LADOK. Du kan anmäla dig till tentamen, skriva ut verifierbara intyg, ändra en tillfällig adress, ansöka om examen med mera. Du kan till och med registrera dig på vissa kurser genom Mina studier (webbregistrering).

Mina studier

Mitt universitet

Mitt universitet är en samlingssida eller portal med länkar till ett stort antal tjänster, support- och informationssidor för dig som studerar vid Stockholms universitet. Här hittar du till exempel Kontohantering, Athena(?), Mondo, Mina studier och en tjänst där du kan köpa utskrifter till skrivare/kopiatorer (Printomat). Här hittar du även information om hur du ansluter till trådlöst nätverk via Eduroam, om programvaror som du kan få tillgång till, länk till universitetsbibliotekets tjänster och mycket annat.

Mitt universitet - mitt.su.se

Mondo

Mondo, mondo.su.se, är under avveckling. Vårterminen 2018 kommer det endast att användas för en e-postlista/sajt med information om experimentella erfarenheter som du själv kan anmäla dig till. Psykologiska institutionen använder i stället universitetets nya lärplattform Athena från och med HT 2018.

Observera att din studentadress måste vara omdirigerad till en egen aktiv e-postadress för att sajtens e-postlista ska fungera, se Kontohantering!

Program

SPSS logo
SPSS logo

Behöver du statistikprogrammet SPSS på din egen dator (förutom i datorsalarna)? En del SPSS-undervisning underlättas av att många studenter har en egen bärbar dator med programmet installerat, även om det också finns lånedatorer som läraren tillhandahåller vid behov. Programmet finns för nedladdning från universitetets hemsida – efter inloggning med ditt universitetskonto förstås.

Som student vid Stockholms universitet har du tillgång till Office 365 helt kostnadsfritt. Logga in och få tillgång till e-post, obegränsad fillagring i molnet samt hela Microsoft Office-paketet via webben eller lokalt på din dator.

Läs mer om dessa och andra program på www.su.se/student/programvara

Scheman (i TimeEdit)

Preliminärt schema för kurs ska finnas tillgängligt senast fyra veckor före kursstart. På schema.su.se kan du se scheman genom att söka fram dem på kursnamn eller kurskod. När du väl är registrerad kan du logga in på sidan och du ser då dina scheman utifrån de kurstillfällen du är registrerad på.

Från och med HT 2018 hittar du även ditt kursschema via din kurssajt i Athena.

Sök din kurs på Scheman

Trådlöst nätverk (Eduroam)

Om du öppnar en webbsida på din dator eller smarta mobil inom universitetsområdet så kommer du automatiskt till en inloggningssida där du väljer att logga in som student eller anställd, med ditt universitetskonto. Denna inloggning blir du ganska snabbt utloggad ifrån, så du kan behöva logga in flera gånger per dag.

Enklare är att en gång för alla ställa in Eduroam på din dator/smartphone för då får du automatisk internetåtkomst via wifi direkt när du kommer till universitetet (och många andra lärosäten i hela världen, tågstationer, flygplatser etc). Information hittar du på Mitt universitet under Anslut till eduroam och inloggningsuppgifter hittar du under Kontohantering (klicka på Eduroam - Visa lösenord).

Läs mer om trådlöst internet via Eduroam.

Universitetskonto och Universitetskort

Du som studerar vid Stockholms universitet har ett så kallat Universitetskonto, till vilket en mängd olika tjänster är kopplade. Du kan logga in på datorer i våra och i centrala datorsalar i Frescati, komma åt litteraturdatabaser, använda trådlöst internet på campus, logga in på kursens Athena-sajt osv. Och det är gratis. Men du måste aktivera det innan du kan börja använda det.

Du aktiverar Universitetskontot på www.su.se/aktivera. Du behöver då dina användaruppgifter till antagning.se för att ”legitimera” dig. När du aktiverar universitetskontot godkänner du även de allmänna föreskrifter för dator- och nätanvändning som gäller för Stockholms universitet.

Var rädd om dina användaruppgifter! Visa dem inte för någon. Ändra lösenord om du tror att någon har fått tag på det. Om du tappat bort uppgifterna kan du få ut dem på nytt via webben. Du kan byta lösenord i samband med inloggning till Mitt universitet.

Passa på att beställa Universitetskortet som används för utskrifter i våra och i universitetets centrala datorsalar (Printomat, se nedan) och för användning av universitetsbibliotekets e-resurser.

Frågor om kontot besvaras i Serviceportalen
 alternativt på telefon 08-16 1999.

Läs mer om Universitetskonto och Universitetskort.

Utskrifter (Printomat)

Utskrifter sker på skrivaren/kopiatorn/scannern i Frescati Hagväg 8, plan 1, utanför datorsalarna. Vi använder universitetets centrala utskriftsfunktion Printomat. För att använda den måste du ha ett Universitetskort. Universitetskort kan du beställa samtidigt som du aktiverar universitetskontotwww.su.se/aktivera.

Du köper utskrifter på Mitt universitet. Du behöver då någon form av betalkort. Se prislista vid skrivaren. Du kan även skriva ut från din egen bärbara dator, och du kan skanna dokument och maila dem till din studentepostadress.

Länkar till några hjälptexter om Printomat i Serviceportalen

Läs mer om Printomat.

Support

Hör av dig till Datorenheten om du kör fast. Vi sitter mittemot hissen på plan 1, bredvid datorsalarna. Ring på och vänta på ”klicket”. Vi sitter en halvtrappa upp till höger.

Om du får problem med ditt universitetskonto eller andra SU-gemensamma IT-funktioner kontaktar du istället centrala Helpdesk på telefon 08-16 1999. I Serviceportalen kan du också ställa och hitta svar på dina frågor.

 

Henrik Dunér
Webbredaktör
hdr@psychology.su.se, 08-16 3878