OBS! För att komma åt en kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen (kontrollera i Ladok för studenter/Mina studier) samt ha ett aktiverat universitetskonto. Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta vår Athena-administratör på webmaster@psychology.su.se.

 

Athena är Stockholms universitets lärplattform. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din sajt mer eller mindre automatiskt* genom att registrera dig på kursen. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial, inlämningsuppgifter; du får påminnelser om aktiviteter på kursen och kan kommunicera med kurskamrater och lärare.

* På delkurserna på Psykologi II/motsv ber vi dig att anmäla dig till Athena-sajterna själv. Se även FAQ:n nedan.

 

Policy för handouts

Vi kan passa på att nämna att institutionens uttalade policy är att inte kopiera upp handouts på papper. Du hittar allt sådant material i Athena.

 

Mobilapp

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du bör ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store.

 

Hjälp att komma igång, och om du kör fast

Hjälp att komma igång med Athena som student hittar du i Serviceportalen. (Video, 13 minuter om grunderna i Athena för studenter. Sök vidare i andra artiklar om du inte hittar svar på din fråga i videon.)

Om du föredrar att läsa en pdf-guide:  Athena studentguide (svenska) (3169 Kb)

And here is a pdf-guide in English:  Athena students guide (English) (3618 Kb)

Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk. Ställ din fråga i Serviceportalen eller, vid akuta problem, ring 08-16 1999.

Är din fråga av mer lokal karaktär kanske din lärare kan hjälpa dig eller så kan du kontakta institutionens Athena-administratör via e-post webmaster@psychology.su.se. (Svaret på din fråga dyker kanske upp i FAQ:n här nedan, vid behov avpersonifierad förstås.)

OK, jag vill komma igång med Athena! (Logga in med ditt universitetskonto.)

Studentkommunikation
 

Vanliga frågor om Athena (FAQ)

Fråga: Jag kan inte logga in i Athena ("användaren finns inte i itslearning"). Vad är felet?

Svar: Du har inte registrerat dig på någon kurs, alternativt registreringen har inte "slagit igenom" än. Om du inte kan/kunde webbregistrera dig så kontakta expeditionen snarast så att du kan bli registrerad. Kontrollera ev din registrering i Ladok för studenter.

 

Fråga: Jag har (webb)registrerat mig, men hittar inte min kurs i Athena. Vad gör jag?

Svar: Om du precis har webbregistrerat dig, så räcker det förmodligen att prova igen lite senare eftersom interaktioner av den här typen mellan olika system görs i turordning och runt terminsstart är det mycket som händer, så räkna med att det kan ta upp till några timmar.

På automatgenererade Athena-sajter är det annars just registrering som krävs, så kontrollera gärna i Ladok för studenter att registreringen verkligen har gått in.

En del Athena-sajter är även manuellt skapade, där kursstrukturen så kräver. Detta gäller främst delkurserna på Psykologi II och kurser med PDT-/KBT-inriktning på Psykologprogrammet. För delkurser på Psykologi II ber vi dig som fått plats på delkurserna via webbvalet att själv anmäla dig som medlem med hjälp av de koder du fick i webbvalet. Medlemskap på övriga sådana sajter lägger vi in manuellt när registreringarna är klara för terminen! Om du registrerar dig sent på sådana kurser bör du kontakta expeditionen eller vår Athena-administratör för att bli tillagd.
 

Fråga: Jag hittar inte min sajt från föregående termin. Vart tog den vägen?

Svar: En bit in på följande termin så markerar vi sajterna som "Arkiverade". Om du ändå behöver gå in och söka information på en sådan sajt så väljer du Kurser -> Alla kurser samt väljer Arkiverade i stället för Aktiva i menyn högt upp på sidan.

 

Fråga: Jag kommer in i Athena, men hittar inte schemat (eller kursplanen)?!

Svar: Klicka på menyn Innehåll. I mappstrukturen i kolumnen till vänster hittar du en mapp som heter Kursinformation. Klicka på den så visas innehållet, inklusive en länk till schemat och för automatgenererade sajter även till kursplanen för den aktuella kursen.

 

Fråga: Var hittar jag kursanvisningarna?

Svar: Eftersom kursanvisningarna är offentliga handlingar som även blivande studenter på en kurs och andra intresserade ska kunna få tillgång till så finns dessa upplagda i pdf-format på de publika kurshemsidorna: Alla utbildningar. I Athena hittar du som registrerad student kanske ytterligare anvisningar, som dokumentfiler eller som så kallade planeringar.

 

Fråga: Kan jag kommunicera med lärare och kurskompisar via Athena?

Svar: Ja. Du kan i webbgränssnittet klicka på symbolen med en pratbubbla högst uppe till höger, klicka på Ny och söka ut en person eller hela din kurs och skicka ett meddelande, med eller utan bilaga. Säkrast kanske dock att använda denna meny för att fortsätta på befintliga trådar. Använd hellre menyn Deltagare (ev Mer->Deltagare) för att skicka meddelanden inom en kursgrupp, till hela gruppen eller enstaka personer. Kryssa för den eller de personer du vill skicka meddelandet till och klicka sedan på Skicka (vid kuvertsymbolen). Kommunikation via mobilappen Itslearning fungerar ungefär som pratbubblan ovan.

 

Fråga: Kan man inte få meddelanden via e-post?

Svar: Meddelanden som skickas inom Athena stannar i Athena. Det betyder att du ofta bör kontrollera om det händer saker på dina kurssajter. Du kan dock själv välja att få e-postnotifieringar för vissa saker som händer på en sajt. Du får alltså bara mejl om ATT något hänt, inte själva meddelandet. Gå in under din användarmeny, längst uppe till höger i webbgränssnittet och välj Dina inställningar. Välj vilka aviseringar du vill ha under Aviseringar och hur ofta du vill få dem under E-postavisering.

 

Fråga: Vad är det för skillnad mellan sidorna Planeringar och Innehåll på Athena-sajten?

Svar: Som lärare kan man strukturera kursen på ett tydligt sätt genom att skapa planeringar på olika sätt, t ex kronologiskt efter hur schemat är upplagt eller tematiskt på olika vis. När läraren lägger in dokument av olika slag i dessa planeringar skapas automatiskt en mappstruktur med motsvarande innehåll under menyn Innehåll. Så till en viss del är innehållet detsamma, men presenterat på lite olika vis. En skillnad dock är att du under menyn Innehåll även hittar mappen Kursinformation, där du hittar länk till kursens schema och kursplan.