Lyssna direkt på Soundcloud (eller sök upp den där du brukar lyssna på poddar).

Så här beskrivs avsnittet

Stressforskningspodden

Tog mig in i din dröm inatt
Smög runt i din hjärnbark
Kröp intill varenda nerv du har
Sa "Tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig"

Så börjar Annika Norlins (artistnamn ”Säkert!”) låt Influensa. Vid många ohälsotillstånd förekommer beteendeförändringar som gemensamt kallas för sjukdomsrespons. Där ingår bl a trötthet, sjukdomskänsla, ökad smärtkänslighet, minskad aptit, nedstämdhet och undandragenhet, och är ett slags stressreaktion som utlöses när en fara upptäcks i kroppen. Symptomen orsakas av inflammatoriska ”sjukdomssignaler” från kroppen till hjärnan.

Vad händer när immunsystemet börjar signalera mer än vad som behövs och fortsätter trots att faran egentligen är över? Sist men inte minst: vad händer när ett sjukdomshot upptäcks utanför den egna kroppen, kanske hos en kollega som ser sjuk ut?

Avsnittet handlar om beteenden som utvecklats för att hjälpa oss att undvika smitta i tider av sjukdom och beteenden som hjälper oss att bli friska när vi väl blivit sjuka.

Medverkande forskare är vår egen poddprofessor Mats Lekander. Avsnittet spelades in den 6:e mars 2020, när Covid-19 utvecklats till ett globalt hot om sjukdom men ännu inte klassats som en pandemi av WHO.

OK, lyssna på avsnitt #5 direkt på Soundcloud nu!

Lyssna på fler avsnitt av Stressforskningspodden.