I helgen avslutades Sveriges Radios insamling Musikhjälpen där pengarna går till att sätta stopp för sexhandeln med barn. Ett av initiativen för att få in pengar till insamlingen kom från hjärnforskare i Stockholm och Umeå, där Musikhjälpen sändes. De utlyste en auktion på att få vara med dem en dag på labbet vid Umeå universitet och se vad hjärnforskarna arbetar med.

- Förra året auktionerade en svensk forskare som jobbar vid partikelacceleratorn Cern i Schweiz ut ett besök där. Slutbudet blev på motsvarande 30 000 kronor, säger Katarina Bendtz, partikelfysiker och forskare i kognitiv neurovetenskap vid Stockholms universitet, och även producent till vetenskapspodden Professor Magenta.

Testa att vara hjärnforskare för en dag

Tillsammans med kollegerna Kristofer N T Månsson och Diana S Cortes vid Psykologiska institutionen kontaktade de professor Lars Nyberg, som är föreståndare för Umeå Center for Functional Brain Imaging (UFBI) och världsledande forskare inom kognitiv neurovetenskap, åldrande och minne. Han nappade direkt på deras idé och tillsammans designade de "en dag som hjärnforskare" på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där vinnaren av auktionen ska få vara med och scanna en försöksperson, analysera data på plats och även vara med i utformningen av experimentet.

Trots att auktionen kom ut ganska sent, på torsdagen, med bara tre dagar kvar till avslut, gick den redan första dagen upp till några tusen, för att gå till tiotusen på fredagskvällen och för att de sista timmarna gå upp till slutbudet på drygt 20 000 kronor – en summa som går till Musikhjälpen. Forskarna har ännu inte fått reda på vem den lyckliga vinnaren är, men har redan börjat sätta igång med förberedelserna.

Kristofer, Diana och Katarina
Kristofer, Diana och Katarina

 

Verksamma inom SUBIC vid Stockholms universitet

Katarina Bendtz, Kristofer N T Månsson och Diana S Cortes är också verksamma vid Stockholm University Brain Imaging Centre (SUBIC). Läs mer om SUBIC på: www.su.se/subic

Läs mer om Sveriges Radios insamling Musikhjälpen.