Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Kraftig påverkan på luktsinnet viktig markör för covid-19 2021-01-18 Luktförlust är det enskilt tydligaste symptomet på covid-19. Personer som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en skala 0–10 är med stor sannolikhet drabbade av covid-19. Det visar en ny stor internationell studie.
  • Missförstånd runt anknytning kan leda till fel beslut för barn 2021-01-12 Anknytningsteorin missförstås ofta när viktiga beslut tas om barn, det menar Tommie Forslund och Pehr Granqvist, forskare respektive professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Forskare i utvecklingspsykologi sökes 2021-01-12 Forskare i utvecklingspsykologi sökes till Psykologiska institutionen. Sista ansökningsdag: 2021-01-28. Ref.nr SU FV-4992-20.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".
  • Bakom bokhyllan: Per Carlbring om forskningens förutsättningar under pandemin 2021-01-05 Bakom bokhyllan är en podd från Stockholms universitetsbibliotek och handlar om allt utom boktips. Avsnitt 32 handlar om olika omställningar som studenter, biblioteket och forskare har tvingats göra i pandemins spår. Professor Per Carlbring pratar om forskningens förutsättningar.
  • Sabina Cehajic-Clancy ny biträdande redaktör för vetenskaplig tidskrift 2021-01-04 Vid nyår 2021 tillträder docent Sabina Cehajic-Clancy som Associate Editor på APA-tidskriften Peace and Conflict: Journal of Peace Psychology.
  • Professorn: Videomöten är det nya normala 2021-01-04 Hur påverkas vi av distansarbetet? SVT Nyheter har bett Petra Lindfors, professor i psykologi och Jan ”Gulan” Gulliksen, professor människa–datorinteraktion att ge sin syn på distansåret 2020.
  • Göran Kecklund: Så optimerar du din sömn 2020-11-20 Professor Göran Kecklund medverkar i Lyckopoddens avsnitt 142, där han talar om hur du kan optimera din sömn.
  • Flera projektbidrag från VR till Psykologiska institutionen 2020-11-06 Psykologiska institutionen har den 4 november beviljats 3 projektbidrag från Vetenskapsrådet där huvudsökande kommer från institutionen och ytterligare ett där forskare från institutionen är med som medsökande.
  • AO-forskare på Lönebildningsdagarna 2020 2020-10-28 För sjätte året i rad arrangerar Svenskt Näringsliv Lönebildningsdagarna, i år i digital version. Bland talarna märks professor Magnus Sverke och docent Johnny Hellgren.
  • Må bra i skiftarbete - slutrapport publicerad 2020-10-21 "Må bra i skiftarbete! Hur ser de goda lösningarna ut?" Så heter ett forskningsprojekt som pågått sedan slutet av 2016 i ett samarbete mellan Stressforskningsinstitutet och Västerbottens läns landsting. Nu har projektets slutrapport kommit.
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-20 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser möjligheter med den nya situationen.
  • Ny doktorsavhandling om social perception 2020-10-16 Förmågan att känna igen andras känslor spelar en nyckelroll i mötet med andra. Om detta handlar en ny doktorsavhandling av Diana Persson vid Psykologiska institutionen.
  • Förmåga att nätverka viktig vid militärt stabsarbete på hög nivå 2020-10-16 I en ny avhandling undersöker Alicia Ohlsson vilka typer av beteenden och färdigheter som högre officerare använder för att möta de krav som ställs i miljöer där samarbeten sker i ett högt tempo. Resultaten visar bland annat att sociala färdigheter har stor betydelse även i hierarkiskt styrda organisationer som Försvarsmakten.
  • Debatt: Att satsa på forskning inom åldrande och hälsa är livsviktigt 2020-10-06 Charlotta Nilsen är postdoktor vid Stressforskningsinstitutet och hon är en av fyra författare till en debattartikel i Dagens samhälle som handlar om vikten av forskning inom åldrande och hälsa.