Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Professor Stefan Wiens Anslag till forskningsprojekt inom kognitiv neurovetenskap 2019-12-04 Stefan Wiens, professor vid Psykologiska institutionen, har tilldelats forskningsmedel från Marianne och Marcus Wallenberg Stiftelse (MMW) på 5.700 000 :-.
  • Applied Developmental Science (ADS) Anslag till verksamhetsnära forskning om psykisk ohälsa 2019 2019-12-02 Forskningsgruppen Applied Developmental Science (ADS), som leds av Laura Ferrer-Wreder och Lillianne Eninger, Psykologiska institutionen, har beviljats anslag från Forte på 3.900 000:- till verksamhetsnära forskning om psykisk ohälsa 2019.
  • Emma Hagqvist Anslag till projekt om prevalens av psykisk ohälsa bland svenska läkare 2019-11-25 Emma Hagqvist, Stressforskningsinstitutet, har beviljats anslag från Forte på 3 920 000:- för forskning om prevalens av psykisk ohälsa bland svenska läkare samt dess orsaker och följder.
  • Stressforskningsinstitutet integreras med Psykologiska institutionen 1 januari 2020 2019-11-22 Universitetsstyrelsen har den 26 september 2018 beslutat att Stressforskningsinstitutet (SFI) ska bli en del av Psykologiska institutionen från och med den 1 januari 2020.
  • Charlotte Alm Anslag till forskningsprojekt om rasism och diskriminering 2019-11-07 Charlotte Alm och Torun Lindholm, Psykologiska institutionen, har beviljats anslag från Vetenskapsrådet på 3.958.000:- för forskning om rasism och diskriminering.
  • Fotograf: Catalin Meirosu Anslag till projekt om sömn i vardagen 2019-11-07 Johanna Schwarz, Stressforskningsinstitutet, har beviljats 5.916.000:- i anslag från Riksbankens Jubileumsfond för sitt projekt "Sömn i vardagen - relation till humör och prestation hos unga och äldre vuxna".
  • Victoria Andrén i SVT-dokumentär 2019-10-22 Samverkansdoktorand Victoria Andrén deltar som expert på mordbrännare i dokumentären Gryningspyromanen som nu kan ses i SVT Play.
  • Högkonsumenter minskade spelande med 30 procent efter kontakt 2019-10-18 Direkt kontakt med högkonsumenter av spel kan ha avgörande betydelse. En ny avhandling i psykologi visar en minskning på 30 procent i spelande hos de som kontaktades på telefon av spelbolaget.
  • Petra Lindfors Så undviker du stress: Petra Lindfors ger råd till (nya) lärare 2019-09-26 UR har producerat en kort film med professor Petra Lindfors där stressforskaren delar med sig av några råd kring hur man som (ny) lärare kan tänka kring i stress i sin arbetssituation.
  • Maria Larsson nyutnämnd ledamot av Natur & Kulturs styrelse 2019-09-25 Professor Maria Larsson har utsetts till ledamot av styrelsen för stiftelsen Natur & Kultur. Styrelsens uppgift är bland annat att besluta om priser, stipendier och samarbeten.
  • Psykoterapicentrums höstkonferens: Neurovetenskap och dynamisk psykoterapi 2019-09-24 Psykoterapicentrums höstkonferens äger rum den 29 november i Aula Magna, Stockholms universitet. Huvudtalare är professor Stephan Hau och doktorand Lillian Döllinger från Psykologiska institutionen, samt Mark Solms från Kapstaden och Tamara Fischermann från Berlin. I konferensen ingår även ett besök på Stockholm University Brain Imaging Center, SUBIC.
  • Applied Developmental Science 2019-09-24 Applied Developmental Science (ADS) uses what we know about human development in order to better people's lives. The research program "Applied Developmental Science" is consistent with Stockholm University's profile area ”Worlds and conditions of children and youth”.
  • Åskådareffekten – att se men inget göra 2019-09-20 Åskådareffekten kallas det när främlingar i grupp förblir passiva åskådare istället för att aktivt ingripa vid akuta nödsituationer. Varför reagerar vi som vi gör? Professor Torun Lindholm kommenterar ämnet i Vetandets värld i P1 den 20 september.
  • Utlysning av CKVO:s rörliga resurs 2019-09-17 Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg (CKVO) utlyser projektmedel inom områdena: Forskning om äldre, forskning om personer med funktionshinder samt forskning inom det socialpedagogiska fältet.
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning och deras barn 2019-09-12 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF) och deras barn utgör högriskfamiljer, såväl vad gäller nedsatt omsorgsförmåga hos mödrarna, som utvecklingsförseningar hos barnen. En ny studie hoppas kunna öka den vetenskapliga förankringen i arbetet med att hjälpa familjerna, och bidra till utformningen av stödinsatser som är bättre anpassade efter familjernas särskilda behov.