Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• AO-forskare på Lönebildningsdagarna 2020 2020-10-28 För sjätte året i rad arrangerar Svenskt Näringsliv Lönebildningsdagarna, i år i digital version. Bland talarna märks professor Magnus Sverke och docent Johnny Hellgren.
  • ”Försök utnyttja dagsljuset” 2020-10-26 Nu har vi gått över till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter. Vad kan man tänka på för att omställningen ska bli så smidig som möjligt?
  • Må bra i skiftarbete - slutrapport publicerad 2020-10-21 "Må bra i skiftarbete! Hur ser de goda lösningarna ut?" Så heter ett forskningsprojekt som pågått sedan slutet av 2016 i ett samarbete mellan Stressforskningsinstitutet och Västerbottens läns landsting. Nu har projektets slutrapport kommit.
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-20 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser möjligheter med den nya situationen.
  • Förmåga att nätverka viktig vid militärt stabsarbete på hög nivå 2020-10-16 I en ny avhandling undersöker Alicia Ohlsson vilka typer av beteenden och färdigheter som högre officerare använder för att möta de krav som ställs i miljöer där samarbeten sker i ett högt tempo. Resultaten visar bland annat att sociala färdigheter har stor betydelse även i hierarkiskt styrda organisationer som Försvarsmakten.
  • Våra barns hemliga liv på SVT 2020-10-14 Den 26 oktober har programmet Våra barns hemliga liv premiär på SVT och SVT Play. Barnpsykologen Lars Klintwall, Psykologiska institutionen, studerar och förklarar barns samspel och reaktioner...
  • Problemen med teamarbete och hur du löser dem 2020-10-08 Ja, så heter en ny bok av professor Annika Lantz, Daniela Ulber och Peter Friedrich. Boken riktar sig till studenter i ämnet men också till dig som arbetar i eller leder team, är team- och verksamhetsutvecklare eller kanske beställer sådana tjänster.
  • Debatt: Att satsa på forskning inom åldrande och hälsa är livsviktigt 2020-10-06 Charlotta Nilsen är postdoktor vid Stressforskningsinstitutet och hon är en av fyra författare till en debattartikel i Dagens samhälle som handlar om vikten av forskning inom åldrande och hälsa.
  • Petra Lindfors i Sacosoffan: Är hemma det nya kontoret? 2020-10-02 Professor Petra Lindfors är inbjuden gäst i en knappt timslång diskussion om nya arbetssätt under och inte minst efter pandemin.
  • Vi förlorar 30 minuters sömn varje natt, enligt studie 2020-09-25 Doktorand Johanna Garefelt vid Stressforskningsinstitutet forskar om sömn. Hon har skrivit en populärvetenskaplig artikel i The Conversation om resultaten i en ny studie och om vikten av god och regelbunden sömn.
  • Sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord 2020-09-16 Arbetsrelaterade sexuella trakasserier har tidigare konstaterats vara en trolig riskfaktor för psykisk ohälsa. En ny studie pekar nu även på ett samband mellan sexuella trakasserier på arbetsplatsen och självmord liksom självmordsförsök.
  • Utlysning av doktorandmedel från CKVO 2020-09-14 Samhällsvetenskapliga fakulteten fördelar medel genom Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg (CKVO) för doktorandanställningar och för rörlig resurs, dvs medel för forskning som kan sökas av anställda lärare.
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller ADHD och deras barn 2020-09-03 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF, och andra kognitiva svårigheter löper förhöjd risk för nedsatt omsorgsförmåga, och deras barn löper ökad risk för utvecklingsförseningar.
  • ERC-anslag för forskning om mänsklig kognition och generaliserande artificiell intelligens 2020-09-03 Artificiella neurala nätverk kan tränas för att hantera information på liknande sätt som den mänskliga hjärnan. En avgörande skillnad är dock att dessa inte är lika flexibla som hjärnan. Med stöd av ett ERC Starting Grant ska Mikael Lundqvist vid Psykologiska institutionen förstå de neurala mekanismerna bakom primaters förmåga att generalisera samt skapa flexibla artificiella nätvärk.
  • Så fungerar psykodynamisk terapi över internet för deprimerade ungdomar 2020-09-02 Psykodynamisk terapi över internet för deprimerade ungdomar har utvecklats och testats av en grupp forskare vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Fler ungdomar som kämpar med depression eller nedstämdhet sökes nu till kommande studie.