Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Högkonsumenter minskade spelande med 30 procent efter kontakt 2019-10-18 Direkt kontakt med högkonsumenter av spel kan ha avgörande betydelse. En ny avhandling i psykologi visar en minskning på 30 procent i spelande hos de som kontaktades på telefon av spelbolaget.
  • Petra Lindfors Så undviker du stress: Petra Lindfors ger råd till (nya) lärare 2019-09-26 UR har producerat en kort film med professor Petra Lindfors där stressforskaren delar med sig av några råd kring hur man som (ny) lärare kan tänka kring i stress i sin arbetssituation.
  • Maria Larsson nyutnämnd ledamot av Natur & Kulturs styrelse 2019-09-25 Professor Maria Larsson har utsetts till ledamot av styrelsen för stiftelsen Natur & Kultur. Styrelsens uppgift är bland annat att besluta om priser, stipendier och samarbeten.
  • Psykoterapicentrums höstkonferens: Neurovetenskap och dynamisk psykoterapi 2019-09-24 Psykoterapicentrums höstkonferens äger rum den 29 november i Aula Magna, Stockholms universitet. Huvudtalare är professor Stephan Hau och doktorand Lillian Döllinger från Psykologiska institutionen, samt Mark Solms från Kapstaden och Tamara Fischermann från Berlin. I konferensen ingår även ett besök på Stockholm University Brain Imaging Center, SUBIC.
  • Applied Developmental Science 2019-09-24 Applied Developmental Science (ADS) uses what we know about human development in order to better people's lives. The research program "Applied Developmental Science" is consistent with Stockholm University's profile area ”Worlds and conditions of children and youth”.
  • Åskådareffekten – att se men inget göra 2019-09-20 Åskådareffekten kallas det när främlingar i grupp förblir passiva åskådare istället för att aktivt ingripa vid akuta nödsituationer. Varför reagerar vi som vi gör? Professor Torun Lindholm kommenterar ämnet i Vetandets värld i P1 den 20 september.
  • Utlysning av CKVO:s rörliga resurs 2019-09-17 Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg (CKVO) utlyser projektmedel inom områdena: Forskning om äldre, forskning om personer med funktionshinder samt forskning inom det socialpedagogiska fältet.
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning och deras barn 2019-09-12 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF) och deras barn utgör högriskfamiljer, såväl vad gäller nedsatt omsorgsförmåga hos mödrarna, som utvecklingsförseningar hos barnen. En ny studie hoppas kunna öka den vetenskapliga förankringen i arbetet med att hjälpa familjerna, och bidra till utformningen av stödinsatser som är bättre anpassade efter familjernas särskilda behov.
  • Deprimerade ungdomar sökes till forskningsstudie om internetbaserad terapi 2019-09-03 Early internet-based interventions for children and adolescents, ERiCA, är ett banbrytande forskningsprojekt som utvecklar en internetbaserad psykodynamisk behandling för ungdomar som lider av depression. Nu söker projektet drygt 200 deprimerade ungdomar i åldersgruppen 15-19 år.
  • Podd om kvinnliga mordbrännare 2019-08-26 Victoria Andrén, psykolog och verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin i Region Västmanland, samt samverkansdoktorand vid Psykologiska institutionen, ska täppa till kunskapsluckor kring kvinnliga mordbrännare. Lyssna på podden från Region Västmanland.
  • Uppsats om parterapi fick pris för årets examensuppsats 2019-08-26 Beteendeterapeutiska föreningen har nyligen utsett vinnare av priset för årets examensuppsats. Det gick till psykologprogramstudenterna Emma Way och Martin Samuelsson vid Psykologiska institutionen för sin uppsats "Parterapi på internet med en flerfaktoriell jämförelse av behandlarstöd och varierande struktur på upplägg". Professor Per Carlbring och doktorand Jonas Rafi var handledare.
  • Avhandling om anknytning internationellt prisad 2019-08-22 Postdoktorn Tommie Forslund har fått priset "Excellence in Attachment Research (EAR) Dissertation Award" som delas ut av Society for Emotion and Attachment Studies (SEAS). Avhandlingens titel är "Disorganized Attachment Representations, Externalizing Behavior Problems, and Socio-Emotional Competences".
  • Charlotte Alm på DN Debatt: Vem ansvarar för unga som begått grova brott? 2019-08-21 En otydlig ansvarsfördelning skapar ett slags negativ konkurrenssituation om ansvaret för unga som begått grova brott. Därför måste socialtjänstens uppdrag tydliggöras i lagen, kompetensen utvecklas och resurser tillsättas om den allvarliga ungdomsbrottsligheten och rekryteringen till kriminella gäng ska motverkas, skriver docent Charlotte Alm och fil.dr Michael Tärnfalk i DN Debatt den 21 augusti.
  • Så påverkar det könsneutrala "hen" 2019-08-06 2015 antog Sverige det könsneutrala "hen". Amerikanska forskare har sökt sig hit för att ta reda på vad ordet kan få för konsekvenser. Anna Lindqvist vid Psykologiska institutionen kommenterar den resulterande artikeln i Vetenskapsradion den 6 augusti.
  • Din dofthjärna fungerar som en råttas 2019-08-02 Docent Jonas Olofsson med kollegor har undersökt hur hjärnan känner igen dofter, och funnit att dofthjärnan och hörselhjärnan kommunicerar med varandra. En ny studie visar stora likheter mellan dofthjärnan hos människor och råttor, vilket kan hjälpa oss att utveckla nya mediciner mot Alzheimers. Personer med svårigheter att identifiera dofter har nämligen större risk att utveckla sjukdomen.