Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Sandra Tamm tilldelas Töres Theorell Early Career Award 2021-04-12 Sedan 2015 har Töres Theorell Early Career Award delats ut till doktorander för viktiga publikationer inom stressforskningsområdet.
  • Hur snabbtänkt är den sömndruckna hjärnan? 2021-03-18 Hur fungerar en sömndrucken hjärna när vi väcks mitt i natten och måste fatta viktiga beslut? Det hoppas stressforskare kunna ta reda på i en studie som involverar läkare som har nattjour.
  • Kraftig påverkan på luktsinnet viktig markör för covid-19 2021-01-18 Luktförlust är det enskilt tydligaste symptomet på covid-19. Personer som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en skala 0–10 är med stor sannolikhet drabbade av covid-19. Det visar en ny stor internationell studie.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller ADHD och deras barn 2020-09-03 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF, och andra kognitiva svårigheter löper förhöjd risk för nedsatt omsorgsförmåga, och deras barn löper ökad risk för utvecklingsförseningar.
  • ERC-anslag för forskning om mänsklig kognition och generaliserande artificiell intelligens 2020-09-03 Artificiella neurala nätverk kan tränas för att hantera information på liknande sätt som den mänskliga hjärnan. En avgörande skillnad är dock att dessa inte är lika flexibla som hjärnan. Med stöd av ett ERC Starting Grant ska Mikael Lundqvist vid Psykologiska institutionen förstå de neurala mekanismerna bakom primaters förmåga att generalisera samt skapa flexibla artificiella nätvärk.
  • Tecknen som avslöjar sjukdom – och hur vi därmed skyddar andra 2020-08-25 Förändrade ansiktsuttryck och rörelsemönster, trötthet och ändrad kroppslukt. Det är några av kroppens signaler på att vi är sjuka – och de fungerar därmed som skyddsmekanismer mot smittspridning. Genom att göra försökspersoner ”sjuka” studerar forskare hur vi upplever sjukdomar vilket ger underlag för nya behandlingar.
  • Blinda och seende minns på samma sätt 2020-02-04 Kan lukter och ljud framkalla minnen på samma sätt för blinda som hos seende? Ja, enligt en ny studie av forskare vid Psykologiska institutionen som också visar att lukter framkallar en större andel barndomsminnen än ljud. Det här tyder på att synen inte spelar någon avgörande roll för hur lukt- och ljudminnen kodas in och plockas fram.
  • Applied Developmental Science 2019-09-24 Applied Developmental Science (ADS) uses what we know about human development in order to better people's lives. The research program "Applied Developmental Science" is consistent with Stockholm University's profile area ”Worlds and conditions of children and youth”.