Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Göran Kecklund: Så optimerar du din sömn 2020-11-20 Professor Göran Kecklund medverkar i Lyckopoddens avsnitt 142, där han talar om hur du kan optimera din sömn.
  • Flera projektbidrag från VR till Psykologiska institutionen 2020-11-06 Psykologiska institutionen har den 4 november beviljats 3 projektbidrag från Vetenskapsrådet där huvudsökande kommer från institutionen och ytterligare ett där forskare från institutionen är med som medsökande.
  • AO-forskare på Lönebildningsdagarna 2020 2020-10-28 För sjätte året i rad arrangerar Svenskt Näringsliv Lönebildningsdagarna, i år i digital version. Bland talarna märks professor Magnus Sverke och docent Johnny Hellgren.
  • Må bra i skiftarbete - slutrapport publicerad 2020-10-21 "Må bra i skiftarbete! Hur ser de goda lösningarna ut?" Så heter ett forskningsprojekt som pågått sedan slutet av 2016 i ett samarbete mellan Stressforskningsinstitutet och Västerbottens läns landsting. Nu har projektets slutrapport kommit.
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-20 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser möjligheter med den nya situationen.
  • Ny doktorsavhandling om social perception 2020-10-16 Förmågan att känna igen andras känslor spelar en nyckelroll i mötet med andra. Om detta handlar en ny doktorsavhandling av Diana Persson vid Psykologiska institutionen.
  • Förmåga att nätverka viktig vid militärt stabsarbete på hög nivå 2020-10-16 I en ny avhandling undersöker Alicia Ohlsson vilka typer av beteenden och färdigheter som högre officerare använder för att möta de krav som ställs i miljöer där samarbeten sker i ett högt tempo. Resultaten visar bland annat att sociala färdigheter har stor betydelse även i hierarkiskt styrda organisationer som Försvarsmakten.
  • Våra barns hemliga liv på SVT 2020-10-14 Den 26 oktober har programmet Våra barns hemliga liv premiär på SVT och SVT Play. Barnpsykologen Lars Klintwall, Psykologiska institutionen, studerar och förklarar barns samspel och reaktioner...
  • Problemen med teamarbete och hur du löser dem 2020-10-08 Ja, så heter en ny bok av professor Annika Lantz, Daniela Ulber och Peter Friedrich. Boken riktar sig till studenter i ämnet men också till dig som arbetar i eller leder team, är team- och verksamhetsutvecklare eller kanske beställer sådana tjänster.
  • Debatt: Att satsa på forskning inom åldrande och hälsa är livsviktigt 2020-10-06 Charlotta Nilsen är postdoktor vid Stressforskningsinstitutet och hon är en av fyra författare till en debattartikel i Dagens samhälle som handlar om vikten av forskning inom åldrande och hälsa.
  • Petra Lindfors i Sacosoffan: Är hemma det nya kontoret? 2020-10-02 Professor Petra Lindfors är inbjuden gäst i en knappt timslång diskussion om nya arbetssätt under och inte minst efter pandemin.
  • Vi förlorar 30 minuters sömn varje natt, enligt studie 2020-09-25 Doktorand Johanna Garefelt vid Stressforskningsinstitutet forskar om sömn. Hon har skrivit en populärvetenskaplig artikel i The Conversation om resultaten i en ny studie och om vikten av god och regelbunden sömn.
  • Sexuella trakasserier på jobbet ökar risken för självmord 2020-09-16 Arbetsrelaterade sexuella trakasserier har tidigare konstaterats vara en trolig riskfaktor för psykisk ohälsa. En ny studie pekar nu även på ett samband mellan sexuella trakasserier på arbetsplatsen och självmord liksom självmordsförsök.
  • Utlysning av doktorandmedel från CKVO 2020-09-14 Samhällsvetenskapliga fakulteten fördelar medel genom Centrum för Kompetensutveckling inom Vård och Omsorg (CKVO) för doktorandanställningar och för rörlig resurs, dvs medel för forskning som kan sökas av anställda lärare.
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller ADHD och deras barn 2020-09-03 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF, och andra kognitiva svårigheter löper förhöjd risk för nedsatt omsorgsförmåga, och deras barn löper ökad risk för utvecklingsförseningar.