Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Annual Report 2020 2021-01-20 2020 må ha varit en annorlunda år på många sätt, men Psykologiska institutionens forskare ligger inte på latsidan. Under 2020 har de, när detta skrivs, enligt publikationsdatabasen DiVA publicerat 286 alster varav 250 är artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Det är institutionsrekord.
  • Kraftig påverkan på luktsinnet viktig markör för covid-19 2021-01-18 Luktförlust är det enskilt tydligaste symptomet på covid-19. Personer som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en skala 0–10 är med stor sannolikhet drabbade av covid-19. Det visar en ny stor internationell studie.
  • Missförstånd runt anknytning kan leda till fel beslut för barn 2021-01-12 Anknytningsteorin missförstås ofta när viktiga beslut tas om barn, det menar Tommie Forslund och Pehr Granqvist, forskare respektive professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Forskare i utvecklingspsykologi sökes 2021-01-12 Forskare i utvecklingspsykologi sökes till Psykologiska institutionen. Sista ansökningsdag: 2021-01-28. Ref.nr SU FV-4992-20.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".
  • Bakom bokhyllan: Per Carlbring om forskningens förutsättningar under pandemin 2021-01-05 Bakom bokhyllan är en podd från Stockholms universitetsbibliotek och handlar om allt utom boktips. Avsnitt 32 handlar om olika omställningar som studenter, biblioteket och forskare har tvingats göra i pandemins spår. Professor Per Carlbring pratar om forskningens förutsättningar.
  • Sabina Cehajic-Clancy ny biträdande redaktör för vetenskaplig tidskrift 2021-01-04 Vid nyår 2021 tillträder docent Sabina Cehajic-Clancy som Associate Editor på APA-tidskriften Peace and Conflict: Journal of Peace Psychology.
  • Professorn: Videomöten är det nya normala 2021-01-04 Hur påverkas vi av distansarbetet? SVT Nyheter har bett Petra Lindfors, professor i psykologi och Jan ”Gulan” Gulliksen, professor människa–datorinteraktion att ge sin syn på distansåret 2020.
  • Göran Kecklund: Så optimerar du din sömn 2020-11-20 Professor Göran Kecklund medverkar i Lyckopoddens avsnitt 142, där han talar om hur du kan optimera din sömn.
  • Flera projektbidrag från VR till Psykologiska institutionen 2020-11-06 Psykologiska institutionen har den 4 november beviljats 3 projektbidrag från Vetenskapsrådet där huvudsökande kommer från institutionen och ytterligare ett där forskare från institutionen är med som medsökande.
  • AO-forskare på Lönebildningsdagarna 2020 2020-10-28 För sjätte året i rad arrangerar Svenskt Näringsliv Lönebildningsdagarna, i år i digital version. Bland talarna märks professor Magnus Sverke och docent Johnny Hellgren.
  • Må bra i skiftarbete - slutrapport publicerad 2020-10-21 "Må bra i skiftarbete! Hur ser de goda lösningarna ut?" Så heter ett forskningsprojekt som pågått sedan slutet av 2016 i ett samarbete mellan Stressforskningsinstitutet och Västerbottens läns landsting. Nu har projektets slutrapport kommit.
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-20 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser möjligheter med den nya situationen.
  • Ny doktorsavhandling om social perception 2020-10-16 Förmågan att känna igen andras känslor spelar en nyckelroll i mötet med andra. Om detta handlar en ny doktorsavhandling av Diana Persson vid Psykologiska institutionen.
  • Förmåga att nätverka viktig vid militärt stabsarbete på hög nivå 2020-10-16 I en ny avhandling undersöker Alicia Ohlsson vilka typer av beteenden och färdigheter som högre officerare använder för att möta de krav som ställs i miljöer där samarbeten sker i ett högt tempo. Resultaten visar bland annat att sociala färdigheter har stor betydelse även i hierarkiskt styrda organisationer som Försvarsmakten.