1. Du är här:
  4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Magnus Sverke har beviljats 2 mkr i projektanslag från Handelsrådet 2021-08-31 Projektet heter ”Handeln som attraktiv arbetsplats: Arbetsmiljöfaktorers betydelse för attityder, beteenden och hälsa” och är en del av forskningsprogrammet NOWSTARS.
  • Kraftig påverkan på luktsinnet viktig markör för covid-19 2021-01-18 Luktförlust är det enskilt tydligaste symptomet på covid-19. Personer som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en skala 0–10 är med stor sannolikhet drabbade av covid-19. Det visar en ny stor internationell studie.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".
  • Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller ADHD och deras barn 2020-09-03 Mödrar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF, och andra kognitiva svårigheter löper förhöjd risk för nedsatt omsorgsförmåga, och deras barn löper ökad risk för utvecklingsförseningar.
  • Blinda och seende minns på samma sätt 2020-02-04 Kan lukter och ljud framkalla minnen på samma sätt för blinda som hos seende? Ja, enligt en ny studie av forskare vid Psykologiska institutionen som också visar att lukter framkallar en större andel barndomsminnen än ljud. Det här tyder på att synen inte spelar någon avgörande roll för hur lukt- och ljudminnen kodas in och plockas fram.