Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Därför slutar yngre poliser 2020-02-21 Låg känsla av samhörighet med organisationen är en viktig faktor bakom att yngre poliser säger upp sig, visar en studie vid Psykologiska institutionen. Jämfört med andra länder är det dock få poliser som slutar i Sverige.
  • Panelsamtal om psykedelisk psykoterapi 2020-02-06 Kulturhuset Stadsteatern hade den 4 februari ett evenemang med titeln "Psykedelisk psykoterapi: Gränsen mellan vetenskap och andlighet" där professor Pehr Granqvist och docent Robert Johansson från Psykologiska institutionen deltog i panelen tillsammans med Eva Henje från Umeå universitet och med Johan Eriksson som moderator.
  • Information till studenter och medarbetare om coronaviruset 2020-02-06 Alla studenter och anställda vid Stockholms universitet rekommenderas att följa UD:s avrådan från resor till områden i Kina som drabbats av det nya Coronaviruset. Universitetet bevakar händelseutvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens och UD:s rekommendationer.
  • Blinda och seende minns på samma sätt 2020-02-04 Kan lukter och ljud framkalla minnen på samma sätt för blinda som hos seende? Ja, enligt en ny studie av forskare vid Psykologiska institutionen som också visar att lukter framkallar en större andel barndomsminnen än ljud. Det här tyder på att synen inte spelar någon avgörande roll för hur lukt- och ljudminnen kodas in och plockas fram.
  • Nytt avsnitt av Stressforskningspodden 2020-02-03 Stressforskningspodden är en podd där forskare samtalar kring begreppet stress. Varje avsnitt utgår från en kulturyttring med koppling till stress.
  • Annual Report 2019 2020-01-22 Psykologiska institutionens forskare ligger inte på latsidan. Under 2019 har de enligt publikationsdatabasen DiVA publicerat mer än 280 alster varav nära 190 är artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Det är institutionsrekord.
  • Anslag till forskningsprojekt om skiftarbete 2020-01-21 Professor Göran Kecklund har erhållit ett forskningsanslag på 2 639 000 kronor från AFA Försäkring för forskningsprojektet "Vilka kombinationer av skiftschemakarakteristika är värst och vilka är mest attraktiva? Påverkar yrke eller kön?"
  • Victoria Andrén i SVT-dokumentär 2020-01-08 Samverkansdoktorand Victoria Andrén deltar som expert på mordbrännare i dokumentären Gryningspyromanen som nu kan ses i SVT Play.
  • Podd om kvinnliga mordbrännare 2019-12-18 Victoria Andrén, psykolog och verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin i Region Västmanland, samt samverkansdoktorand vid Psykologiska institutionen, ska täppa till kunskapsluckor kring kvinnliga mordbrännare. Lyssna på podden från Region Västmanland.
  • Professor Stefan Wiens Anslag till forskningsprojekt inom kognitiv neurovetenskap 2019-12-04 Stefan Wiens, professor vid Psykologiska institutionen, har tilldelats forskningsmedel från Marianne och Marcus Wallenberg Stiftelse (MMW) på 5.700 000 :-.
  • Applied Developmental Science (ADS) Anslag till verksamhetsnära forskning om psykisk ohälsa 2019 2019-12-02 Forskningsgruppen Applied Developmental Science (ADS), som leds av Laura Ferrer-Wreder och Lillianne Eninger, Psykologiska institutionen, har beviljats anslag från Forte på 3.900 000:- till verksamhetsnära forskning om psykisk ohälsa 2019.
  • Emma Hagqvist Anslag till projekt om prevalens av psykisk ohälsa bland svenska läkare 2019-11-25 Emma Hagqvist, Stressforskningsinstitutet, har beviljats anslag från Forte på 3 920 000:- för forskning om prevalens av psykisk ohälsa bland svenska läkare samt dess orsaker och följder.
  • Stressforskningsinstitutet integreras med Psykologiska institutionen 1 januari 2020 2019-11-22 Universitetsstyrelsen har den 26 september 2018 beslutat att Stressforskningsinstitutet (SFI) ska bli en del av Psykologiska institutionen från och med den 1 januari 2020.
  • Charlotte Alm Anslag till forskningsprojekt om rasism och diskriminering 2019-11-07 Charlotte Alm och Torun Lindholm, Psykologiska institutionen, har beviljats anslag från Vetenskapsrådet på 3.958.000:- för forskning om rasism och diskriminering.
  • Fotograf: Catalin Meirosu Anslag till projekt om sömn i vardagen 2019-11-07 Johanna Schwarz, Stressforskningsinstitutet, har beviljats 5.916.000:- i anslag från Riksbankens Jubileumsfond för sitt projekt "Sömn i vardagen - relation till humör och prestation hos unga och äldre vuxna".