Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Digital konferens: Ögat på stressforskning 2021-04-13 Stockholm Stress Collaborative välkomnar till en digital heldagskonferens den 16 april med temat "Ögat på Stressforskning: Från forskning till praktik".
  • Sant eller falskt i föräldraskapet 2021-04-13 Tommie Forslund är expert i avsnitt 8 om föräldraskapet av UR-programmet Hjärta och hjärna. Här synar Emma Frans och Maja Åström olika påståenden och prövar dem mot vetenskapliga rön med hjälp av olika experter i ämnet.
  • Sandra Tamm tilldelas Töres Theorell Early Career Award 2021-04-12 Sedan 2015 har Töres Theorell Early Career Award delats ut till doktorander för viktiga publikationer inom stressforskningsområdet.
  • Utbildning i fallskärmshoppning i Karlsborg vid Vättern. Foto: Jimmy Croona, Combat Camera/Försvarsmakten Hoppa fallskärm och bli bättre på att leda i strid 2021-03-29 Att klara den militära fallskärmsutbildningen ger blivande officerare större tilltro till sin förmåga att leda under påfrestande förhållanden. Det visar en ny avhandling i psykologi vars resultat även kan komma till användning för andra yrkesgrupper som arbetar under extrema förhållanden, som polis eller räddningstjänst.
  • Hur snabbtänkt är den sömndruckna hjärnan? 2021-03-18 Hur fungerar en sömndrucken hjärna när vi väcks mitt i natten och måste fatta viktiga beslut? Det hoppas stressforskare kunna ta reda på i en studie som involverar läkare som har nattjour.
  • Fler svenskar dras med magproblem 2021-02-10 Sedan år 1988 har besvär från de övre magtrakterna ökat hos befokningen i Sverige. Docent Anna Andreasson berättar i Forskning & Framsteg om studien som ligger till grund för denna slutsats.
  • Entreprenörer i kris behöver skyddsnät 2021-02-09 Hur gick det för Sveriges entreprenörer som drabbades av covid-19-pandemin under våren och försommaren 2020? En nyligen publicerad rapport visar att läget var väldigt problematiskt.
  • John Axelsson om dygnsrytm i P1:s Kropp & Själ 2021-02-03 I den moderna tillvaron är det ganska få av oss som sover, vaknar, äter och rör oss i takt med solen. Men ny forskning visar att hur vi disponerar vår tid har stora effekter på hälsan. Lyssna på professor John Axelsson vid Stressforskningsinstitutet, som sitter med i studion och pratar om detta i avsnittet från den 2 februari.
  • Jonas Olofsson tilldelas Vetenskapsrådets konsolideringsbidrag 2021-02-03 Professor Jonas Olofsson har tilldelats ett konsolideringsbidrag om sammanlagt 12 miljoner kronor för projektet "Vad kan doftsinnet lära oss om högre hjärnfunktioner?"
  • VR-chatt hjälper folk att bearbeta trauman 2021-01-29 Dela en mörk hemlighet med en främling, från ditt eget hem. Virtuella mötes­platser öppnar för svåra samtal. Det kan kan vara nyttigt – och riskfyllt, enligt professor Per Carlbring i en artikel i SvD.
  • Hen lika lättläst som han och hon 2021-01-25 Ett argument mot att använda ordet hen är att det gör texter mer svårlästa. I en ny studie i Frontiers in Psychology av Hellen Vergoossen m fl reder de ut hur det faktiskt ligger till, genom att analysera ögonrörelser.
  • Annual Report 2020 2021-01-20 2020 må ha varit en annorlunda år på många sätt, men Psykologiska institutionens forskare ligger inte på latsidan. Under 2020 har de, när detta skrivs, enligt publikationsdatabasen DiVA publicerat 286 alster varav 250 är artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Det är institutionsrekord.
  • Kraftig påverkan på luktsinnet viktig markör för covid-19 2021-01-18 Luktförlust är det enskilt tydligaste symptomet på covid-19. Personer som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en skala 0–10 är med stor sannolikhet drabbade av covid-19. Det visar en ny stor internationell studie.
  • Missförstånd runt anknytning kan leda till fel beslut för barn 2021-01-12 Anknytningsteorin missförstås ofta när viktiga beslut tas om barn, det menar Tommie Forslund och Pehr Granqvist, forskare respektive professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Linda Magnusson Hanson beviljas AFA-finansiering för covid-19-projekt 2021-01-11 AFA Försäkring har den 22 december 2020 beviljat forskningsfinansiering till 13 nya covid-19-projekt. Ett av dessa går till docent Linda Magnusson Hanson och projektet "Betydelsen av organisatoriska förändringar, varsel och permitteringar i spåren av coronakrisen för social situation, psykisk hälsa och sjukskrivning".