Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Så jobbar du hemifrån på bästa sätt 2020-08-04 Professor Petra Lindfors sitter i Morgonstudion på SVT och pratar om hur vi bäst jobbar hemifrån, efter att Folkhälsomyndigheten rekommenderat de som kan att fortsätta jobba hemifrån i höst.
  • Stipendium för forskning om självbiografiska vardagsminnen 2020-06-23 Fil.dr Kristina Petersén Karlsson vid Psykologiska institutionen har mottagit stipendium ur Anna Ahlströms och Ellen Terserus Stiftelse för perioden 2021-2022 för forskningsprojektet "Självbiografiska vardagsminnen: korrekt återgivning och bedömning av minnesprestation hos äldre vuxna".
  • Forskning om jämställdhet och mångfald får finansiering 2020-06-23 Marie Gustafsson Sendén, docent och universitetslektor vid Psykologiska institutionen, har beviljats EU-finansiering inom utlysningen Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Networks, MSCA-ITN.
  • Ronald Van den Berg one of 13 researchers funded by SUBIC 2020-06-17 Associate professor Ronald Van den Berg has been granted research time at SUBIC, Stockholm University Brain Imaging Centre, for the project "Investigating the neural basis of flexibility in the allocation of visual working memory resources".
  • Utvärdering av metod för föräldraskapsstöd 2020-06-10 Tommie Forslund har som medsökande erhållit forskningsmedel från Forte för ett projekt med titeln ”Utvärdering av metod för föräldraskapsstöd – Parenting Young Children – i hemmiljö för föräldrar med kognitiva svårigheter där det finns risk för försummelse."
  • Petra Lindfors. Foto: Jens Olof Lasthein/SU Hemarbete under coronakrisen – hur lätt är det att ställa om? 2020-05-18 Stockholmare uppmanas att undvika kontoret under coronapandemin. För många innebär det att arbetet flyttar hem. Men hur lätt är det egentligen att arbeta hemifrån? Och vad händer med oss när rutinerna förändras? Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, har forskat om hur vår hälsa påverkas av distansarbete.
  • Omvärdera synen på de äldres livsvillkor under pandemin 2020-05-14 Loretta G. Platts, PhD, och Lawrence B. Sacco, PhD, vid Stressforskningsinstitutet har tillsammans med professor Boo Johansson från Göteborgs universitet skrivit en debattartikel i Läkartidningen i ett aktuellt ämne.
  • Pris för bästa avhandling 2019 2020-05-13 Psykologiska institutionen har sedan 2004 delat ut ett pris för bästa avhandling i psykologi under föregående år. För 2019 har priset tilldelats fil. dr Jakob Jonsson.
  • Stressforskningspodden #5 om Sjukdomsstress och hot om smitta 2020-04-16 Du har väl inte missat Stressforskningsinstitutets podd Stressforskningspodden? I mitten av april har avsnitt 5 släppts och det har ett synnerligen aktuellt tema: Sjukdomsstress och hot om smitta.
  • Robert Johansson medverkar i Närvaropodden 2020-04-15 I Närvaropodden #58 med rubriken "Tanketerror" så medverkar docent Robert Johansson. Han diskuterar med poddens skapare Bengt Renander om tankar och vad de kan ställa till med.
  • Doftsinnet dominerar 2020-04-15 Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra sinnen. Men ny forskning pekar i stället på att doftsinnet kan dominera synsinnet. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Stockholms universitet och som publiceras i tidskriften Cerebral Cortex.
  • Information till studenter och medarbetare om coronaviruset 2020-03-30 Regeringen uppmanade 17 mars alla landets lärosäten att övergå till distansundervisning. Stockholms universitet hörsammar denna uppmaning och från och med 18 mars 2020 och tills nya besked ges ska ingen undervisning fysiskt bedrivas i universitetets lokaler.
  • Claudia Bernhard-Oettel befordrad till professor 2020-03-05 Prorektor har den 20 februari 2020 beslutat om att befordra docent Claudia Bernhard-Oettel till professor.
  • A new course in reproducibility on PhD level 2020-03-03 The Department of Psychology now offers a course in reproducibility for PhD students. You can choose to take the course for 3, 4 or 5 credits.
  • Blinda och seende minns på samma sätt 2020-02-04 Kan lukter och ljud framkalla minnen på samma sätt för blinda som hos seende? Ja, enligt en ny studie av forskare vid Psykologiska institutionen som också visar att lukter framkallar en större andel barndomsminnen än ljud. Det här tyder på att synen inte spelar någon avgörande roll för hur lukt- och ljudminnen kodas in och plockas fram.