Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Avhandling om anknytning internationellt prisad 2019-08-22 Postdoktorn Tommie Forslund har fått priset "Excellence in Attachment Research (EAR) Dissertation Award" som delas ut av Society for Emotion and Attachment Studies (SEAS). Avhandlingens titel är "Disorganized Attachment Representations, Externalizing Behavior Problems, and Socio-Emotional Competences".
  • Charlotte Alm på DN Debatt: Vem ansvarar för unga som begått grova brott? 2019-08-21 En otydlig ansvarsfördelning skapar ett slags negativ konkurrenssituation om ansvaret för unga som begått grova brott. Därför måste socialtjänstens uppdrag tydliggöras i lagen, kompetensen utvecklas och resurser tillsättas om den allvarliga ungdomsbrottsligheten och rekryteringen till kriminella gäng ska motverkas, skriver docent Charlotte Alm och fil.dr Michael Tärnfalk i DN Debatt den 21 augusti.
  • Så påverkar det könsneutrala "hen" 2019-08-06 2015 antog Sverige det könsneutrala "hen". Amerikanska forskare har sökt sig hit för att ta reda på vad ordet kan få för konsekvenser. Anna Lindqvist vid Psykologiska institutionen kommenterar den resulterande artikeln i Vetenskapsradion den 6 augusti.
  • Din dofthjärna fungerar som en råttas 2019-08-02 Docent Jonas Olofsson med kollegor har undersökt hur hjärnan känner igen dofter, och funnit att dofthjärnan och hörselhjärnan kommunicerar med varandra. En ny studie visar stora likheter mellan dofthjärnan hos människor och råttor, vilket kan hjälpa oss att utveckla nya mediciner mot Alzheimers. Personer med svårigheter att identifiera dofter har nämligen större risk att utveckla sjukdomen.
  • Uppsats om parterapi fick pris för årets examensuppsats 2019-08-01 Beteendeterapeutiska föreningen har nyligen utsätt vinnare av priset för årets examensuppsats. Det gick till psykologprogramstudenterna Emma Way och Martin Samuelsson vid Psykologiska institutionen för sin uppsats "Parterapi på internet med en flerfaktoriell jämförelse av behandlarstöd och varierande struktur på upplägg". Professor Per Carlbring och doktorand Jonas Rafi var handledare.
  • Pro Futura-forskare till Psykologiska institutionen 2019-06-26 Riksbankens Jubileumsfonds styrelse har utsett 2019 års Pro Futura-forskare och bland de tre forskare som tilldelats "RJ 1-year research grant" finns Sabina Čehajić-Clancy, som nominerats av Psykologiska institutionen.
  • How can social robots help us understand human suffering? 2019-06-11 Robert Johansson i samarbete med robotföretaget Furhat Robotics kring forskning om simulation av psykisk ohälsa. Nu även med länk till radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1, där Johansson medverkar.
  • Tommie Forslund i Aftonbladets morgonsoffa 2019-06-04 Tommie Forslund vid Psykologiska institutionen medverkade nyligen i Aftonbladets morgonsoffa tillsammans med psykolog Jenny Klefbom för att samtala om barnen i Ystad som levt isolerade i flera år.
  • Forskningsmedel från Forte 2019-05-28 Fem av de åtta ansökningar från Stockholms universitet som har beviljats medel i Fortes riktade utlysningar "Arbetslivets utmaningar" respektive "Åldrande och hälsa" går till Psykologiska institutionen eller Stressforskningsinstitutet.
  • Programstöd till forskning om arbetslivets utmaningar 2019-05-27 En grupp forskare på Avdelningen för arbets- och organisationspsykologi med professor Magnus Sverke som projektledare har från Forte erhållit programstöd om 8,7 miljoner kronor för projektet "Anställningskontrakt, otrygghet, fackligt medlemskap, arbetsvillkor, arbetsrelaterade attityder och hälsa bland kvinnor och män på en flexibel arbetsmarknad".
  • Ny terapiform kan förbättra tillvaron för de svårast sjuka i psykiatrin 2019-05-24 Det låter logiskt att de svårast sjuka bör få bäst tillgång till alla typer av behandling. Så är det i allmänhet inte i psykiatrin. I en doktorsavhandling av Mårten Tyrberg från Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och i samarbete med Region Västmanland utforskas hur även de svårast sjuka, de heldygnsvårdade psykiatriska patienterna, kan få tillgång till fungerande psykoterapi.
  • Disputation: Emotional Communication in the Human Voice 2019-05-24 Henrik Nordström disputerar den 4 juni 2019 på sin doktorsavhandling med titeln "Emotional Communication in the Human Voice".
  • ”Vetenskap som inte är öppen och transparent är inte vetenskap” 2019-05-23 Professor Stefan Wiens vid Psykologiska institutionen delar sin syn på öppen vetenskap. Artikeln är nu uppdaterad med länk till podden Bakom bokhyllan från Universitetsbiblioteket, där Stefan Wiens pratar om öppen vetenskap.
  • Barn och unga i utsatta livssituationer 2019-05-02 Ann-Christine Cederborg är professor vid Psykologiska institutionen och hennes forskning passar väl in i Stockholms universitets profilområde ”Barns och ungas världar och villkor”. Vi ställde några frågor om hennes forskning.
  • Stötta era chefer med Chefoskopet 2019-04-29 Hur har de verksamhetsnära cheferna det i er organisation? Nu finns ett verktyg för att ta reda på det och för att jobba systematiskt med deras arbetsmiljö – Chefoskopet. Till grund för Chefoskopet ligger forskning från Psykologiska institutionen.