Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Gunilla Berglund 2018 års försvarare av mänskliga rättigheter 2018-12-12 Gunilla Berglund mottog den 10 december Stockholms FN-förenings pris till 2018 års försvarare av mänskliga rättigheter. Hon får priset för det utbildningsprojekt i Kongo som hon varit primus motor för.
  • Kristoffer Månsson har tilldelats en internationell postdok från VR 2018-12-07 Kristoffer Månsson har tilldelats Vetenskapsrådets internationella postdok för de kommande tre åren. Titel på projektet är "Förbättra psykologiska behandlingar för ångestsjukdomar genom att undersöka temporal dynamik i hjärnans responser".
  • 6,6 miljoner till Petri Laukka för femårigt forskningsprojekt 2018-12-07 Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) har beviljat 6,6 miljoner kronor till docent Petri Laukka för ett femårigt forskningsprojekt med titeln “Understanding production and perception of multimodal emotion expressions using machine learning methods”.
  • Internet-delivered treatments for depressed adolescents 2018-12-06 Kavlifonden i Norge har tilldelat NOK 5,7 miljoner till ett forskningsprojekt om internetbehandling av depression hos tonåringar, med docent Björn Philips som projektledare.
  • Jämlikhet i sömn hos föräldrar med småbarn 2018-11-14 Vetenskapsrådet beviljar forskningsbidrag till Tina Sundelin för projektet "Jämlikhet i sömn hos föräldrar med småbarn: Förhållandet mellan barnansvar nattetid, stress och välmående".
  • Stressforskningsinstitutet integreras med Psykologiska institutionen 2018-10-25 Universitetsstyrelsen har den 26 september 2018 beslutat att Stressforskningsinstitutet (SFI) ska bli en del av Psykologiska institutionen från och med den 1 januari 2020.
  • Unikt forskningsprogram om kunskapsresistens 2018-10-19 Två institutioner vid Stockholms universitet samarbetar med två institutioner vid Göteborgs universitet i ett tvärvetenskapligt forskningsprogram om kunskapsresistens finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. För Psykologiska institutions del i programmet ansvarar professor Torun Lindholm.
  • Petra Lindfors i kvalitetsråd i ny myndighet 2018-10-01 Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har inrättat ett kvalitetsråd där sju seniora forskare från svenska universitet/högskolor ingår. En av dessa är professor Petra Lindfors vid Psykologiska institutionen.
  • Forskare inom arbets- och organisationspsykologi i UR-serie 2018-08-17 Utbildningsradion har en serie om att "Jobba - sova - dö" på UR Play. Tre av Psykologiska institutionens forskare i arbets- och organisationspsykologi talar om sin forskning på området.
  • Ny myndighet invigd, med Petra Lindfors som inbjuden talare 2018-08-17 Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK, invigdes den 15 augusti av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Professor Petra Lindfors var inbjuden för att beskriva hur psykosociala arbetsvillkor i form av krav och resurser hänger samman med olika aspekter av hälsa.
  • Så kan du rädda relationen efter semestern 2018-08-09 Ny bok och intervju i Nyhetsmorgon på TV4: Sommarsemestern är över, många känner kanske att ledigheten har slitit på relationen och undrar: Går den att rädda? Professor Per Carlbring, Psykologiska institutionen, har tillsammans med tre kollegor skrivit en självhjälpsbok som kan ge resultat.
  • Armita Golkar på Dramaten 2018-07-04 Forskaren Armita Golkar, känd som psykologiexperten i SVTs "Fråga Lund", gör Performance Lecture om våra rädslor på Dramatens Lilla scen, med premiär den 11 september.
  • 40 forskare anser att anknytning är en mänsklig rättighet 2018-06-29 Professor Pehr Granqvist är en av de forskare som skrivit en artikel publicerad den 23 juni i Psychology Today med rubriken "Separation Is Never Ending: Attachment Is a Human Right". Artikeln är särskilt aktuell med anledning av den kritiserade hanteringen av flyktingbarn vid gränsen mellan USA och Mexiko.
  • Uppmärksammad artikel om psykoterapier som misslyckas 2018-06-08 Andrzej Werbart, Camilla von Below et.al. har skrivit en artikel om terapeuter som tittar tillbaks på terapier där patienterna inte blev bättre eller till och med försämrades. Artikeln publiceras i tidskriften "Psychotherapy Research" och har nu även uppmärksammats av "Research Digest", med 100.000-tals läsare.
  • Överkvalificerade riskerar att fastna på sitt jobb 2018-05-29 Känner du dig överkvalificerad för ditt jobb? Då är risken större att du fastnar och har små möjligheter att byta jobb. Det visar en ny avhandling från Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.