Psykologiska institutionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Psykologiska institutionen

Huvudsakligen online-undervisning vårterminen 2021

Uppdaterad 9 mars: Undervisning och examination vid Stockholms universitet ska fortsätta att huvudsakligen bedrivas digitalt under vårterminen 2021. Detta innebär fortsatt att undervisningsmoment som kräver fysisk närvaro inte får samla fler än åtta personer och att inga salstentor ges.

Vi får många frågor om inspelning av föreläsningar. Normalläget för kurserna på Psykologiska institutionen är att föreläsningarna inte spelas in. Även om kurserna under rådande omständigheter hålls på distans är det kurser som är anpassade efter närvaro vid varje enskilt tillfälle. För schema och specifik information om just dina kurser hänvisar vi till dina kurssajter i Athena. Håll dig regelbundet uppdaterad via dessa kanaler samt hemsidan.

Läs mer om Corona, och att arbeta och studera hemifrån

Tips till dig som söker till Psykoterapeutprogrammet

Du som söker till någon av Psykoterapeutprogrammets fyra inriktningar ska på antagning.se ladda upp en meritsammanställning, ett personligt brev samt ett intyg från arbetsgivaren tillsammans med övriga meriter som du vill åberopa. En del sökande verkar tyvärr missa detta. Läs mer under rubriken "Så ansöker du" på respektive inriktnings sida i Utbildningskatalogen:

Sandra Tamm

Sandra Tamm tilldelas Töres Theorell Early Career Award

Sedan 2015 har Töres Theorell Early Career Award delats ut till doktorander för viktiga publikationer inom stressforskningsområdet.

Nya startsidan, Utbildningspuffen

Nya webbsidor lanseras fredag 16 april

Inom universitetets projekt webb2021 lanserades fliken Utbildning på institutionens webb i december 2020 och nu snart när ansökningsperioden är slut* så är det dags för ny startsida och fliken Om institutionen.

Stress och hälsa i arbetslivet

Två nya distanskurser inom stressområdet

För första gången i modern tid kan Psykologiska institutionen nu erbjuda kurser på distans. En kurs ges på grundnivå och heter "Stress och hälsa i arbetslivet, 7,5 hp", och en kurs ges på avancerad nivå och heter "Stress och sömn: Från provrör till praktik, 7,5 hp". Kurserna ges i samarbete med Stressforskningsinstitutet.

Utbildning i fallskärmshoppning. Foto: Jimmy Croona, Combat Camera/Försvarsmakten

Hoppa fallskärm och bli bättre på att leda i strid

Att klara den militära fallskärmsutbildningen ger blivande officerare större tilltro till sin förmåga att leda under påfrestande förhållanden. Det visar en ny avhandling i psykologi vars resultat även kan komma till användning för andra yrkesgrupper som arbetar under extrema förhållanden, som polis eller räddningstjänst.

Foto: LightField/Mostphotos

Hur snabbtänkt är den sömndruckna hjärnan?

Hur fungerar en sömndrucken hjärna när vi väcks mitt i natten och måste fatta viktiga beslut? Det hoppas stressforskare kunna ta reda på i en studie som involverar läkare som har nattjour.