Psykologiska institutionen och ABF Stockholm har sedan våren 2016 ett samarbete under rubriken Forskare pratar psykologi, med aktuella forskningsföreläsningar. Framstående psykologiforskare berättar där om de senaste rönen inom sina fält. Först ut våren 2017 var leg.psykolog och nyblivne fil.dr Alexander Rozental, som pratade om "Imorgon, imorgon - Uppskjutandets psykologi".

Det var tydligen ett ämne som slog väl an hos publiken, för ordinarie lokal blev snabbt så fullproppad så att man fick flytta över till en större sal. Men inte heller den var tillräckligt stor, och då kunde man, turligt nog flytta in föreläsningen i den största salen, z-salen, som med nöd och näppe räckte för alla intresserade.

Uppskjutandebeteende

Alla människor skjuter ibland uppgifter och åtaganden på framtiden. En del kan till och med göra det så ofta att det leder till oro, stress och minskat välmående. Uppskjutande, prokrastinering, handlar dock inte bara om personlighetsdrag utan även om vårt beteende.

Den aktuella föreläsningen gick igenom psykologisk forskning kring varför vi skjuter upp saker som vi egentligen borde ta itu med på en gång, samt vad vi kan göra för att lättare få dem gjorda - i tid. Studier vid Stockholms universitet visar att även den mest inbitne uppskjutaren kan få hjälp.

Läs mer om Alexander Rozental.

Forskare pratar psykologi fortsätter i vår

Nu är det ett litet hopp till nästa föreläsning i serien Forskare pratar psykologi, men den 10 april 2017 kommer docent Anders Sjöberg till ABF Stockholm på Sveavägen 41 och talar om framtidens rekrytering. Se hela vårens program i pdf-dokumentet nedan.

Det är fri entré och du är hjärtligt välkommen!