Eftersom att hon hade bott utomlands under flera år och inte hängt med i den svenska nyhetsrapporteringen klarade hon inte journalistlinjens allmänbildningsprov. Men Jenny Jägerfeld hade samtidigt sökt psykologprogrammet, där hon kom in.

– Jag hade inte superhöga betyg från gymnasiet men hade gjort högskoleprovet. På den tiden gjorde de även intervjuer med de som sökte till psykologprogrammet, så jag tror nog att det var därför jag kom in. Och nu i efterhand är jag så otroligt glad att det blev så för det passar mig så mycket bättre att jobba som psykolog och författare än som journalist.

Jenny Jägerfeld, månadens alumn på SU. Foto: Henric Lindsten

I samma veva insjuknade Jenny Jägerfeld i en reumatisk sjukdom, vilket hon bland annat har berättat om i sitt sommarprat i P1, och då var det också ett praktiskt val att läs psykologlinjen.

– Jag tänkte att som psykolog kan man faktiskt hitta ett jobb där man bara kan sitta ner, eftersom att jag periodvis var väldigt dålig i min sjukdom och inte alls kunde gå. Jag haft alla sittjobb man kan ha; på bio, telefonförsäljare, marknadsundersökare osv. Sen var det så otroligt intressant att läsa psykologi och det visade sig också vara en bättre ingång för mig, för skrivandet fanns ju kvar.

Skriver ofta om psykologiska dilemman

Idag jobbar Jenny Jägerfeld omkring 20 procent kliniskt som psykolog där hon träffar klienter i terapi, gör utredningar och jobbar som handledare. Utöver det arbetar hon i egenskap av psykolog även på andra sätt, genom att svara på frågor i Svenska Dagbladet junior, föreläsa som psykolog och vara med i media som expert. Hon ser författandet som sitt huvudsakliga jobb, men har inte alltid lagt så mycket tid på det som hon har velat utan har varit tvungen att lägga tiden på betalda jobb.

– Jag har gett ut en bok kanske var tredje, var fjärde år och det tycker jag är lite väl sällan. Jag vill gärna ge ut fler böcker för det är så mycket jag vill säga. Och jag tror också att jag kan bli mer strukturerad i mitt skrivande. Jag överskriver hela tiden bisarrt mycket, alltså att jag skriver en massa text som jag sedan raderar.

– Jag fick en adhd-diagnos i höstas och då fick jag adhd-medicin vilket har hjälpt otroligt mycket. Förut kanske jag inte har orkat ta kreativa beslut utan bara skrivit på, och jag har också tyckt att det har varit jobbigt att sitta stilla och skriva i så långa perioder, men det har blivit lättare nu.

I sina böcker har Jenny Jägerfeld ofta tagit upp olika psykologiska diagnoser och dilemman. En bok handlar om en förälder med psykisk ohälsa, en annan om en transperson och en tredje om en separation. Innan hon själv fick sin adhd-diagnos skrev hon också en bok om en person med adhd.

Om att läsa psykologi på Stockholms universitet

När Jenny Jägerfeld kom in på psykologprogrammet bodde hon på Åland och hade tidigare bott i Uppsala, men det passade henne bättre att läsa på Stockholms universitet än vid Uppsala universitet i och med att de på den tiden hade en psykodynamisk inriktning.

– På den tiden var det mer fokus på KBT i Uppsala och på SU var det mer psykodynamiskt. Sen tyckte jag också att jag hade gjort Uppsala efter att ha bott där i två år och var sugen på att flytta till Stockholm.

– För mig passar det inte så bra att jobba med ett problem i taget, som man gör i KBT, för jag tänker att det sitter ihop så otroligt mycket. Om du har en typ av problem, till exempel tillitsproblem så påverkar det flera olika delar av ditt liv, inte bara kärleksrelationer utan kanske även jobbrelationer. Samtidigt passar ju olika terapeutiska grenar olika patienter och terapeuter, så jag vill inte säga att en inriktning är bättre än en annan.

Hon tycker att psykologprogrammet kunde ha varit hårdare, hennes bror läste samtidigt på läkarlinjen och hon minns att han pluggade hela tiden. Samtidigt menar hon att man kanske behöver den extra tiden för att reflektera och jobba med sig själv terapeutiskt, i och med att alla som går psykologprogrammet måste gå i egen terapi under utbildningen.

– Vi fick alla subventionerad terapi så det hände väldigt mycket med alla under tiden vi gick utbildningen. Det var mycket djupa samtal och man kom varandra väldigt nära. Jag minns att vi hängde mycket på ett studentdrivet café som hette Kafé Katz som tyvärr inte finns kvar idag, det stället bidrog nog mycket till den goda sammanhållningen i klassen. Det var också skönt med en lite mindre klass, vi var omkring 30 studenter i klassen.

Sin debutroman, som tog fyra år att skriva, skrev hon på i hemlighet under utbildningen. När hon sedan blev gravid bestämde hon sig för att skriva färdigt den innan barnet skulle komma, för att hon var rädd för att den annars aldrig skulle bli färdig.

– Jag minns att det var en jättevarm sommar och alla var ute och badade och hade det skönt, medan jag satt inne och skrev och kämpade med boken. Men i efterhand är jag otroligt glad över det, och att jag har fått möjlighet att jobba både som psykolog och författare.

Lyssna till Jenny Jägerfeld på alumnträffen 30 mars

Psykologiska institutionens alumnträff den 30 mars kan du lyssna till ett samtal på scen mellan Jenny Jägerfeld och universitetslektor Lennart Högman. Observera att anmälan ska ske senast den 23 mars.