Nyheter

Nyheter

 • Klinisk neuropsykologi, 15 hp, 2018 2017-09-15 Kursen i Klinisk neuropsykologi: Teori och metodik, 15 hp, är omarbetad till 2018. Kursen vänder sig främst till kliniska psykologer som vill fördjupa sig i klinisk neuropsykologi. Behöriga att söka är legitimerade psykologer. Kursen kan tillgodoräknas som två kurser i Psykologförbundets specialistordning. Ansökan sker genom antagning.se senast den 16 oktober 2017.
 • Pehr Granqvist om bön och anknytning i SvD 2017-09-12 Pehr Granqvist, professor i utvecklingspsykologi, forskar kring anknytningsteori och tro, och ser flera likheter mellan bön och barnets livsavgörande behov av en omvårdare. Han intervjuas av Anna Kågström på Idagsidan i Svenska Dagbladet den 11 september.
 • Kunskapsprov och lämplighetsprov för psykoterapeuter med examen utanför eller inom EU/EES 2017-09-07 Genom ett avtal mellan Socialstyrelsen och Stockholms universitet (SU), har SU fått i uppdrag att anordna ett kunskapsprov från och med hösten 2017 för psykoterapeuter med utbildning utanför EU/EES och ett lämplighetsprov för utbildade inom EU/EES.
 • Stephan Hau i paneldiskussion om kvalificerad psykoterapi 2017-09-07 Psykoterapicentrums höstkonferens "Kvalificerad psykoterapi ger kvalificerad förändring" äger rum fredag 13 oktober 2017, Norra Latin i Stockholm. Psykologiska institutionens professor Stephan Hau inleder konferensen samt leder den avslutande paneldiskussionen.
 • Du missar väl inte Fråga Lund på SVT i höst? 2017-09-07 Under ledning av Kristian Luuk svarar några av Sveriges mest spännande forskare på frågor om allt mellan himmel och jord i denna nya och lekfulla variant av teveklassikern Fråga Lund. Som psykologiexpert bidrar fil.dr Armita Golkar från Psykologiska institutionen.
 • Utbytesstudier via Erasmus+ 2017-09-05 Läs mer om vad som gäller vid utbytesstudier via Erasmus+. Ansökan öppen 1-15 september 2017!
 • Forskare pratar psykologi, HT 2017 2017-09-05 Stockholms universitet och ABF Stockholm fortsätter sin serie med aktuella forskningsföreläsningar. Framstående psykologiforskare berättar om de senaste rönen inom sina fält. Den första måndagen i varje månad, kl. 18.00 i ABF-huset på Sveavägen 41. Fri entré!
 • Studentexpeditionen och studievägledningen stängda 14 september 2017-08-31 Såväl studentexpeditionen som studievägledningen har stängt torsdagen den 14 september på grund av konferensdeltagande.
 • Angående översyn av kurser i rättspsykologi 2017-08-28 I maj meddelade Psykologiska institutionen på vår webbplats att kurserna i rättspsykologi skulle genomgå en särskild granskningsprocess. Granskningen visar nu att institutionens kurser i rättspsykologi håller god kvalitet och är förankrade i vetenskaplig forskning.
 • Kognitiv beteendeterapi hjälp mot prokrastinering 2017-08-22 Fil.dr och leg. psykolog Alexander Rozental har intervjuats av tidskriften NewScientist om prokrastinering eller uppskjutandebeteende och om det går att göra något åt det. Kanske med hjälp av kognitiv beteendeterapi?
 • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-08-11 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
 • Många missuppfattningar kring desorganiserad anknytning 2017-08-04 En grupp internationellt tongivande anknytningsforskare, med Psykologiska institutionens Pehr Granqvist i spetsen, har publicerat en artikel i tidskriften Attachment & Human Development där man försöker komma till rätta med de många missuppfattningar kring desorienterad anknytning som florerar i klinisk och social praxis.
 • Skrivschema för uppsamlingstentor 2017-08-03 Nu finns ett preliminärt schema publiserat för de om- och uppsamlingstentor som planeras till vecka 34, i augusti 2017.
 • Behandlingen av psykisk ohälsa måste regleras 2017-08-02 Forskare vid bland annat Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, skriver på DN Debatt om att behandling av psykiatriska tillstånd måste regleras för att minimera negativa konsekvenser av sådan behandling.
 • Beviljat forskningsanslag om utsläckningsmekanismer 2017-06-27 Svenska Spels forskningsråd har beviljat Per Carlbring 1 100 000 kr under en treårsperiod för ett projekt om utsläckningsmekanismer.
 • "Julia Uddén förenar konst och vetenskap" 2017-06-27 I tidningen Curie (en tidning från Vetenskapsrådet) hittar vi en intervju med Julia Uddén, (SUBIC, Psykologiska institutionen och Institutionen för lingvistik).
 • Allt du velat veta om luktsinnet 2017-06-15 "Allt du velat veta" är en podcast av Fritte Fritzson. I avsnitt 091 berättar professor Maria Larsson allt du velat veta om luktsinnet. Ett ämne, en expert, en knapp timme.
 • Uppsatsseminarier på grund- och avancerad nivå 2017-06-14 Information inför uppsatsseminarier i augusti 2017 för Psykologi III och Masterutbildningen.
 • Forskare poddar psykologi - en podcast från Psykologiska institutionen 2017-06-05 Psykologin som vetenskap har identifierat en rad övergripande karaktärsdrag hos människan. Den här podden handlar om dessa karaktärsdrag och vad det psykologiskt sett innebär att vara människa.
 • Utsparksceremoni för T10 på Psykologprogrammet 2017-06-02 En ny kull med programstudenter har blivit utsparkade vid en högtidlig ceremoni i David Magnussonsalen den 31 maj.
 • Medel från Linnaeus-Palme för student- och lärarutbyten 2017-05-30 Psykologiska institutionen har erhållit medel från Linnaeus-Palme partnerskap för student- och lärarutbyten med Ukraina under läsåret 2017/2018.
 • Översyn av kurser i rättspsykologi 2017-05-18 Mot bakgrund av debatten kring Kevinfallet för Psykologiska institutionen en dialog med Sven Å. Christianson om kurserna i rättspsykologi.
 • Psykologstudent vann Lilla Psykologpriset 2017-05-08 Siri Helle, som går termin 9 på Psykologprogrammet, har blivit utsedd till vinnare av Sveriges Psykologförbunds pris Lilla Psykologpriset. Priset går till en psykologstudent som under sin studietid bidragit till att förbättra människors livskvalitet.
 • Experimentella erfarenheter 2017-05-08 Deltagande i olika undersökningar är ett obligatoriskt inslag på flera av våra kurser. Nedan hittar även du som ska vara försöksledare administrativ information kring detta!
 • Maarit Johnson intervjuad om självkänsla 2017-05-02 Ditt barn & Du är en nystartad kunskaps- och inspirationsbank på webben om barnets sociala utveckling och föräldraskap. Ditt barn och Du startades av beteendevetaren och alumnen Paulina Gunnardo, som nu intervjuat docent Maarit Johnson om självkänsla.
 • Månadens alumn: Författaren som också är psykolog 2017-03-27 Jenny Jägerfeld ville från början bli journalist men när hon inte kom in på journalistprogrammet hoppade hon istället på psykologprogrammet – vilket hon i efterhand är glad för. Idag jobbar hon som psykolog och författare och 2010 tilldelades hon Augustpriset för romanen "Här ligger jag och blöder".
 • Jonas Ramnerö prisad för pedagogiska insatser 2017-03-24 Beteendeterapeutiska föreningen delar årligen ut ett antal priser i olika klasser. Docent Jonas Ramnerö har i år tilldelats priset för Pedagogiska insatser. Dessutom har våra studenter Stefan Deak och Glenn Kristoffersson fått priset för Uppsats för psykologexamen.
 • Luktsinnet kan berätta om risken att dö 2017-03-23 Ett försämrat luktsinne hör samman med en ökad risk att dö, visar en ny studie i psykologi från Stockholms universitet. Sambandet finns kvar oberoende av ålder, kön, demens, och andra variabler för hälsa.
 • Pris för 25 års forskning inom Betula-projektet 2017-03-20 Kungl. Skytteanska Samfundet har tilldelat professor emeritus Lars-Göran Nilsson och professor Lars Nyberg sitt stora pris.
 • Psykologiska institutionen söker många nya medarbetare 2017-03-15 Under mars månad har vi ovanligt många anställningar av olika slag utlysta, allt ifrån forskningsassistenter och doktorandplatser till olika lärarjobb som adjunkt eller universitetslektor.
 • Datorn är den nya terapisoffan 2017-03-15 Svenska Dagbladet tar den 15 mars upp frågan om e-hälsa och psykologisk behandling på nätet.
 • Michael Skragge pristagare i Pedagogisk idétävling 2017-03-15 Michael Skragge som är student på termin 10 på Psykologprogrammet är en av fyra pristagare i en Pedagogisk idétävling vid Stockholms universitet, där studenter kommit med goda idéer om hur man kan vara med och utveckla sin utbildning.
 • L’Oréal-Unesco ‘For Women in Science’-pris till Julia Uddén 2017-03-07 Julia Uddén vid Institutionen för Lingvistik och Psykologiska institutionen på Stockholms universitet är en av två forskare som får årets L’Oréal-Unesco ‘For Women in Science’-pris. Hon forskar om kommunikation med inriktning på varför vissa människor är bättre på att kommunicera än andra.
 • FAQ: Jag får inte e-post som mina kurskompisar får 2017-02-24 E-post som skickas från institutionen till studentgrupperna sker på lite olika sätt. Här reder vi ut begreppen kring denna vanliga fråga (oftast i samband med erbjudanden om Experimentella erfarenheter).
 • Publikrusning till Alexander Rozentals föreläsning på ABF 2017-02-14 Publiken ville inte skjuta upp mötet med Alexander Rozental och hans föreläsning om Uppskjutandets psykologi i serien "Forskare pratar psykologi" på ABF Stockholm den 13 februari. Föreläsningen fick först flyttas från entrén till en större lokal - och sedan till deras största sal, som även den blev helt full.
 • Alexander Rozental i Vetenskapsradion 2017-02-10 Lena Nordlund i Vetenskapsradions veckomagasin talar med nyligen disputerade Alexander Rozental om negativa effekter av psykoterapi.
 • Nytt hjärnforskningscenter på Stockholms universitet 2017-02-08 Just nu håller Stockholms universitet på att bygga upp ett avancerat tvärvetenskapligt forskningscentrum för avbildningar av hjärnan. Där ska forskare från olika områden kunna ställa frågor kring tankar, känslor och beteenden, och ta reda på mer om hjärnans funktion och struktur.
 • Spelforskning.se nu formellt en tidskrift 2017-02-08 Sajten spelforskning.se har funnits sedan 2013 men är nu formellt en tidskrift, med ISSN 2002-5874. Ansvarig utgivare är professor Per Carlbring.
 • Anders Sand tilldelas pris för bästa avhandling 2017-02-07 Priset för 2016 års bästa avhandling i psykologi vid Stockholms universitet tilldelas Anders Sand. Anders Sand disputerade den 23 september 2016 med sin avhandling "Subliminal or not? An appraisal of semantic processing in the near absence of visual awareness".
 • Expertpanel diskuterar desorganiserad anknytning 2017-02-07 Professor Pehr Granqvist sitter med i en panel av världsledande forskare som diskuterar desorganiserad anknytning i en YouTube-film från UC Berkeley, januari 2017: "Infant Disorganized Attachment: The Key Questions".
 • New Research: When Perception Trumps Reality 2017-01-31 PhD Anders Sand and professor Mats E. Nilsson has a new scientific article in press in the renowned* psychological journal "Psychological Science", with an impact factor 2015 of 5.476 (and a five-year impact-factor of 6.289).
 • Annual Report 2016 sökbar nu 2017-01-27 Psykologiska institutionens forskare ligger inte på latsidan. Under 2016 har de enligt publikationsdatabasen DiVA publicerat en bra bit över 200 alster varav ca 150 är artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
 • Timo Mäntylä ny innehavare av Enerothska professuren 2017-01-25 Från och med 2016-12-22 är Timo Mäntylä "professor i kognitiv psykologi, innehavare av Enerothska professuren".
 • Disputation: Negative effects of Internet-based cognitive behavior therapy 2017-01-12 Alexander Rozental disputerar den 3 februari 2017 på sin doktorsavhandling med titeln "Negative effects of Internet-based cognitive behavior therapy: Monitoring and reporting deterioration and adverse and unwanted events".
 • Inför vårterminen 2017 2017-01-10 Viktig information om reservantagning, uppropstider, registrering, gruppindelning med mera. Sidan är levande och uppdateras när ny information finns tillgänglig.
 • Ny studie: Håller svenskarna sina nyårslöften? 2016-12-30 Vad ger vi för nyårslöften och hur duktiga är vi på att hålla våra löften? I en studie som startar vid nyår söker forskare vid Stockholms universitet svar på dessa frågor. Du som själv önskar delta i studien för att se om det går att leva upp till ditt eget nyårslöfte kan anmäla dig fram till den 3 januari via länk nedan.
 • Charlotta Björklind om svartsjuka i SvD 2016-12-19 Charlotta Björklind, psykoterapeut och adjungerad lärare vid Psykologiska institutionen, intervjuas om svartsjuka på Svenska Dagbladets Idag-sida den 19 december.
 • Starka trender ökar stressen 2016-12-12 Fil.dr Christin Mellner, Psykologiska institutionen, intervjuas av Fjärde Uppgiften (forskning till allmänheten) om stressrelaterad psykisk ohälsa.
 • Jonas Olofsson, Wallenberg Academy Fellow 2016-12-01 Docent Jonas Olofsson är en av 29 nya Wallenberg Academy Fellows som den 1 december utsetts av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Här nedan presenteras hans forskning om hur hjärnan lagrar doftminnen.
 • Debatt: Forskningsresultat bara på engelska? 2016-11-29 Att förmedla och sprida forskningsresultat lättillgängligt till en svensk publik premieras överhuvudtaget inte i den akademiska världen i dag. Karriärmedvetna forskare väljer därför ofta bort publiceringar på svenska till förmån för engelska, skriver professor Magnus Sverke och andra arbetslivsforskare på SvD Debatt.

Kontakt

Besöksadress: Frescati Hagväg 8 - 14
Tfn: 08-16 2000 (växel)
Fax: 08-15 9342

Prefekt
Håkan Fischer
hakan.fischer@psychology.su.se

Ställföreträdande prefekt
Torun Lindholm
torun.lindholm@psychology.su.se

Psykoterapimottagningen

Vaktmästeri
Stefan Sanderhem, 08-16 3889
vaktmasteriet@psychology.su.se

Fakturaadress
Stockholms universitet
Postbox 50741
202 70 Malmö
(Ange 308 i fältet Er referens, tack.)

Fler kontaktuppgifter

Psykoterapimottagningen

Jämställdhet och miljö

Personal: Kontakt och presentation