Blommor, träd och himmel. ©Datorenheten

Psykologiska institutionens historia

Psykologiska institutionens ursprung står att finna i inrättandet av Olof Eneroths professur vid dåvarande Stockholms Högskola, 1937. Den institution som den förste innehavaren av denna professur, David Katz, började bygga upp hette till en början Institutet för pedagogik, men psykologin spelade en dominerande roll och senare ändrades namnet till Institutet för psykologi och pedagogik. 1953 delades ämnet och Psykologiska institutet, sedermera Psykologiska institutionen inrättades.

Gruppbild från 1950-talet

Psykologiska institutionen 1953-2003

Psykologiska institutionen: En jubileumsbok (2003) är en guldgruva för den som vill veta mer om institutionens historia. Här hittar du Lars Nystedts faktaspäckade kapitel om personer, lokaler, ekonomi med mera.

Fyra Enerothska professorer, Katz, Ekman, Magnusson och Nilsson.

Den Enerothska professuren

Psykologiska institutionen har en äppelkännare från 1800-talet att tacka för mycket!

Professor David Katz, 1947

David Katz i SvD - 1947!

På vinden till en gäststuga vid sitt fritidshus hittade i somras professor emeritus Ulf Lundberg en bunt gamla tidningar. När han började bläddra i dem fick han syn på en artikel om den förste innehavaren av Den Enerothska professuren, David Katz.

Besöksadress: Frescati Hagväg 8 - 14
Tfn: 08-16 2000 (växel)

Prefekt
Håkan Fischer
hakan.fischer@psychology.su.se

Ställföreträdande prefekt
Torun Lindholm
torun.lindholm@psychology.su.se

Psykoterapimottagningen

Vaktmästeri
Stefan Sanderhem, 08-16 3889
vaktmasteriet@psychology.su.se

Fakturaadress
Postbox 50741
(Ange 308 i fältet Er referens, tack.)

Fler kontaktuppgifter

Psykoterapimottagningen