Chang-qin Lu

Seminariet äger rum tisdag den 21 oktober 2014, kl 14 - 15 i rum 357, Frescati Hagväg 14, plan 3.

Abstract

Job insecurity has negative impacts on both individuals and organizations, and yet less is known on the mitigating factors. I will present the results of two recent studies. In study 1, we used two longitudinal samples to test the moderation of organizational justice and its underlying mechanism. The results consistently showed that job insecurity was negatively related to performance at lower justice; and job insecurity was not related to performance at higher justice, and work engagement acted as a mediator. In study 2, we also used longitudinal design with data of employees’ absence records to test the moderation of justice. The results supported that justice attenuated the impact of job insecurity on employees’ absences. Our findings suggest the key role of organizational justice in the employees’ responses to job insecurity. In this presentation, I will also describe several ongoing projects.

Presentation

Dr. Chang-qin Lu is an Associate Professor at the Department of Psychology, Peking University, China. He received his PhD in Industrial and Organizational Psychology from the Institute of Psychology, the Chinese Academy of Sciences in 2001. He is visiting scholar at the Department of Psychology, Stockholm University between 15 September and 21 November, as part of the academic exchange program between Stockholm University and Peking University.

Avdelningen för arbets- och organisationspsykologi ansvarar för dagens extra seminarium.

Om Allmänna seminarieserien

Institutionens forskningsavdelningar samarbetar i Allmänna seminarieserien, där nationella och internationella forskare inbjuds att tala om aktuella forskningsämnen. Seminarierna äger rum onsdagar kl 14-15 i rum 357 om annat ej anges. Extraseminarier kan förekomma på andra dagar och tider, bl a halvtidsseminarier i forskarutbildningen.

Höstterminen 2014 ansvarar Avdelningen för arbets- och organisationspsykologi för samordningen av seminarieserien. Kontaktperson är Maria Öhrstedt, maria.ohrstedt@psychology.su.se.

Anmäl dig till vår epostlista. Då får du ett meddelande ett par dagar före varje seminarium, samt information om terminens samtliga seminarier när ett nytt schema finns klart.