Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Pehr Granqvist om bön och anknytning i SvD 2017-09-12 Pehr Granqvist, professor i utvecklingspsykologi, forskar kring anknytningsteori och tro, och ser flera likheter mellan bön och barnets livsavgörande behov av en omvårdare. Han intervjuas av Anna Kågström på Idagsidan i Svenska Dagbladet den 11 september.
  • Kognitiv beteendeterapi hjälp mot prokrastinering 2017-08-22 Fil.dr och leg. psykolog Alexander Rozental har intervjuats av tidskriften NewScientist om prokrastinering eller uppskjutandebeteende och om det går att göra något åt det. Kanske med hjälp av kognitiv beteendeterapi?
  • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-08-11 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
  • Många missuppfattningar kring desorganiserad anknytning 2017-08-04 En grupp internationellt tongivande anknytningsforskare, med Psykologiska institutionens Pehr Granqvist i spetsen, har publicerat en artikel i tidskriften Attachment & Human Development där man försöker komma till rätta med de många missuppfattningar kring desorienterad anknytning som florerar i klinisk och social praxis.
  • Behandlingen av psykisk ohälsa måste regleras 2017-08-02 Forskare vid bland annat Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, skriver på DN Debatt om att behandling av psykiatriska tillstånd måste regleras för att minimera negativa konsekvenser av sådan behandling.
  • Beviljat forskningsanslag om utsläckningsmekanismer 2017-06-27 Svenska Spels forskningsråd har beviljat Per Carlbring 1 100 000 kr under en treårsperiod för ett projekt om utsläckningsmekanismer.
  • "Julia Uddén förenar konst och vetenskap" 2017-06-27 I tidningen Curie (en tidning från Vetenskapsrådet) hittar vi en intervju med Julia Uddén, (SUBIC, Psykologiska institutionen och Institutionen för lingvistik).
  • Allt du velat veta om luktsinnet 2017-06-15 "Allt du velat veta" är en podcast av Fritte Fritzson. I avsnitt 091 berättar professor Maria Larsson allt du velat veta om luktsinnet. Ett ämne, en expert, en knapp timme.
  • Maarit Johnson intervjuad om självkänsla 2017-05-02 Ditt barn & Du är en nystartad kunskaps- och inspirationsbank på webben om barnets sociala utveckling och föräldraskap. Ditt barn och Du startades av beteendevetaren och alumnen Paulina Gunnardo, som nu intervjuat docent Maarit Johnson om självkänsla.
  • Luktsinnet kan berätta om risken att dö 2017-03-23 Ett försämrat luktsinne hör samman med en ökad risk att dö, visar en ny studie i psykologi från Stockholms universitet. Sambandet finns kvar oberoende av ålder, kön, demens, och andra variabler för hälsa.
  • Pris för 25 års forskning inom Betula-projektet 2017-03-20 Kungl. Skytteanska Samfundet har tilldelat professor emeritus Lars-Göran Nilsson och professor Lars Nyberg sitt stora pris.
  • Datorn är den nya terapisoffan 2017-03-15 Svenska Dagbladet tar den 15 mars upp frågan om e-hälsa och psykologisk behandling på nätet.
  • L’Oréal-Unesco ‘For Women in Science’-pris till Julia Uddén 2017-03-07 Julia Uddén vid Institutionen för Lingvistik och Psykologiska institutionen på Stockholms universitet är en av två forskare som får årets L’Oréal-Unesco ‘For Women in Science’-pris. Hon forskar om kommunikation med inriktning på varför vissa människor är bättre på att kommunicera än andra.
  • Publikrusning till Alexander Rozentals föreläsning på ABF 2017-02-14 Publiken ville inte skjuta upp mötet med Alexander Rozental och hans föreläsning om Uppskjutandets psykologi i serien "Forskare pratar psykologi" på ABF Stockholm den 13 februari. Föreläsningen fick först flyttas från entrén till en större lokal - och sedan till deras största sal, som även den blev helt full.
  • Alexander Rozental i Vetenskapsradion 2017-02-10 Lena Nordlund i Vetenskapsradions veckomagasin talar med nyligen disputerade Alexander Rozental om negativa effekter av psykoterapi.