Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Vi måste bli sedda för att kunna se oss själva 2018-01-04 Svenska Dagbladets 100 år gamla artikelserie Under strecket handlar den 4 januari 2018 om vad som är verksamt inom psykoterapi, med utgångspunkt i Camilla von Belows doktorsavhandling "When psychotherapy does not help ... and when it does".
  • Håll nyårslöftet om färre bråk 2017-12-20 Bättre relation med din partner till Alla hjärtans dag? Hundra par kan, tack vare en webbaserad kurs vid Stockholms universitet, få hjälp att utveckla sitt förhållande under nio veckor.
  • Psykologipodden: Luktsinnet, minnen och dofter – hur fungerar det egentligen? 2017-12-18 Jaqueline Levi är student vid Psykologiska institutionen och producerar även Psykologipodden. Podden har funnits i 18 månader och det finns 24 avsnitt att lyssna på. Den 10 december släpptes ett avsnitt där Jaqueline pratar med professor Maria Larsson under rubriken "Luktsinnet, minnen och dofter – hur fungerar det egentligen?.
  • Utlysning av CKVO:s rörliga resurs 2017-12-01 Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg (CKVO) utlyser projektmedel inom områdena: Forskning om äldre och personer med funktionshinder respektive Socialpedagogik, under förutsättning att nödvändiga beslut fattas.
  • Generösa personer lyssnar mer på sitt hjärta 2017-11-20 Vissa människor delar gärna sina resurser med andra. Varför är det så? En ny forskningsstudie visar att mänsklig generositet kan hänga samman med förmågan att ”lyssna på sitt hjärta”.
  • Forskning om rädsla, ångest samt luktminne får projektbidrag från VR 2017-11-10 Andreas Frick har beviljats 4,2 mkr till ett projekt om koffein och ångest. Armita Golkar har beviljats drygt 2 mkr för ett projekt om social reglering av stress och rädsla. Dessutom är Maria Larsson medsökande till Erika Laukkas projekt om luktförändringar i åldrandet, som beviljats 2,4 mkr.
  • Andreas känner inga lukter... 2017-11-08 Maria Larsson och Ingrid Ekström medverkar i Kropp & Själ i P1 den 31 oktober, där de pratar om doftsinnet.
  • Forskning om anknytning och minne får projektbidrag från VR 2017-11-03 Pehr Granqvist har av Vetenskapsrådet beviljats 3,4 mkr till ett projekt om anknytningsrepresentationer, och Timo Mäntylä har beviljats 3,6 mkr till ett projekt om minne.
  • Olfactus Network Meeting 2017 2017-10-16 Nationellt möte kring Human Olfaction.
  • Att behandla prokrastinering med kognitiv beteendeterapi 2017-09-29 Forskaren och psykologen Alexander Rozental blev nyligen intervjuad av Dagens Nyheter Hälsa om prokrastinering, även känt som uppskjutandebeteende. I intervjun diskuteras varför människor mot bättre vetande tenderar att skjuta upp saker som de borde göra, hur utbrett det är bland befolkningen samt vad man kan göra för att övervinna det.
  • Projektbidrag till forskning om egenföretagare och om anknytning 2017-09-28 Claudia Bernhard-Oettel och Pehr Granqvist har erhållit varsitt projektbidrag på över 3 miljoner kronor från Forte.
  • Pehr Granqvist om bön och anknytning i SvD 2017-09-12 Pehr Granqvist, professor i utvecklingspsykologi, forskar kring anknytningsteori och tro, och ser flera likheter mellan bön och barnets livsavgörande behov av en omvårdare. Han intervjuas av Anna Kågström på Idagsidan i Svenska Dagbladet den 11 september.
  • Kognitiv beteendeterapi hjälp mot prokrastinering 2017-08-22 Fil.dr och leg. psykolog Alexander Rozental har intervjuats av tidskriften NewScientist om prokrastinering eller uppskjutandebeteende och om det går att göra något åt det. Kanske med hjälp av kognitiv beteendeterapi?
  • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-08-11 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
  • Många missuppfattningar kring desorganiserad anknytning 2017-08-04 En grupp internationellt tongivande anknytningsforskare, med Psykologiska institutionens Pehr Granqvist i spetsen, har publicerat en artikel i tidskriften Attachment & Human Development där man försöker komma till rätta med de många missuppfattningar kring desorienterad anknytning som florerar i klinisk och social praxis.