Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Forskning om rädsla, ångest samt luktminne får projektbidrag från VR 2017-11-10 Andreas Frick har beviljats 4,2 mkr till ett projekt om koffein och ångest. Armita Golkar har beviljats drygt 2 mkr för ett projekt om social reglering av stress och rädsla. Dessutom är Maria Larsson medsökande till Erika Laukkas projekt om luktförändringar i åldrandet, som beviljats 2,4 mkr.
  • Andreas känner inga lukter... 2017-11-08 Maria Larsson och Ingrid Ekström medverkar i Kropp & Själ i P1 den 31 oktober, där de pratar om doftsinnet.
  • Forskning om anknytning och minne får projektbidrag från VR 2017-11-03 Pehr Granqvist har av Vetenskapsrådet beviljats 3,4 mkr till ett projekt om anknytningsrepresentationer, och Timo Mäntylä har beviljats 3,6 mkr till ett projekt om minne.
  • Olfactus Network Meeting 2017 2017-10-16 Nationellt möte kring Human Olfaction.
  • Att behandla prokrastinering med kognitiv beteendeterapi 2017-09-29 Forskaren och psykologen Alexander Rozental blev nyligen intervjuad av Dagens Nyheter Hälsa om prokrastinering, även känt som uppskjutandebeteende. I intervjun diskuteras varför människor mot bättre vetande tenderar att skjuta upp saker som de borde göra, hur utbrett det är bland befolkningen samt vad man kan göra för att övervinna det.
  • Projektbidrag till forskning om egenföretagare och om anknytning 2017-09-28 Claudia Bernhard-Oettel och Pehr Granqvist har erhållit varsitt projektbidrag på över 3 miljoner kronor från Forte.
  • Pehr Granqvist om bön och anknytning i SvD 2017-09-12 Pehr Granqvist, professor i utvecklingspsykologi, forskar kring anknytningsteori och tro, och ser flera likheter mellan bön och barnets livsavgörande behov av en omvårdare. Han intervjuas av Anna Kågström på Idagsidan i Svenska Dagbladet den 11 september.
  • Kognitiv beteendeterapi hjälp mot prokrastinering 2017-08-22 Fil.dr och leg. psykolog Alexander Rozental har intervjuats av tidskriften NewScientist om prokrastinering eller uppskjutandebeteende och om det går att göra något åt det. Kanske med hjälp av kognitiv beteendeterapi?
  • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-08-11 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
  • Många missuppfattningar kring desorganiserad anknytning 2017-08-04 En grupp internationellt tongivande anknytningsforskare, med Psykologiska institutionens Pehr Granqvist i spetsen, har publicerat en artikel i tidskriften Attachment & Human Development där man försöker komma till rätta med de många missuppfattningar kring desorienterad anknytning som florerar i klinisk och social praxis.
  • Behandlingen av psykisk ohälsa måste regleras 2017-08-02 Forskare vid bland annat Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, skriver på DN Debatt om att behandling av psykiatriska tillstånd måste regleras för att minimera negativa konsekvenser av sådan behandling.
  • Beviljat forskningsanslag om utsläckningsmekanismer 2017-06-27 Svenska Spels forskningsråd har beviljat Per Carlbring 1 100 000 kr under en treårsperiod för ett projekt om utsläckningsmekanismer.
  • "Julia Uddén förenar konst och vetenskap" 2017-06-27 I tidningen Curie (en tidning från Vetenskapsrådet) hittar vi en intervju med Julia Uddén, (SUBIC, Psykologiska institutionen och Institutionen för lingvistik).
  • Allt du velat veta om luktsinnet 2017-06-15 "Allt du velat veta" är en podcast av Fritte Fritzson. I avsnitt 091 berättar professor Maria Larsson allt du velat veta om luktsinnet. Ett ämne, en expert, en knapp timme.
  • Maarit Johnson intervjuad om självkänsla 2017-05-02 Ditt barn & Du är en nystartad kunskaps- och inspirationsbank på webben om barnets sociala utveckling och föräldraskap. Ditt barn och Du startades av beteendevetaren och alumnen Paulina Gunnardo, som nu intervjuat docent Maarit Johnson om självkänsla.